חברה והשקפה

להסביר את פרשת "ברכת יצחק ליעקב" בדרך נכונה.

  • ז' כסלו התשע"ט

שאלה

שלום הרב,
אני אישה דתייה, זכיתי ללמוד שנים במדרשה ולשמוע שיעורי תורה. כמו כן יש לי אמונה גדולה בתורת ישראל ובאבות האומה.
עם זאת, קורה ומשפחתי באה אליי בשאלות על ענייני הלכה או פרושי תורה. ואני מתקשה להזביר את הדברים. שכן יש נושאים שדורשים התעמקות ופתיחות והרבה אמונת חכמים.
דוגמא לשאלה; מדוע יעקב שיקר לאביו יצחק בקבלת הברכה?
אני למדתי מרבותי שיעורים שלמים על כך. ויודעת שיעקב עשה את מצוות אמו, יודעת שיצחק שמח שבירך את יעקב על אף שהבין שחשב אחרת. ויודעת שעשיו הוא שרימה את יצחק, שהרי מכר כבר את בץהבכורה ליעקב ולא סיפר לאביו.
ויודעת שאם יש דבר בתורה שלא מתיישב עם הליכה בדרך הישר לפי הבנתי, אז כנראה שלא הבנתי נכון.
ועדיין כאשר אני מנסה להסביר, יוצא שאני הורסת, הם מתריסים ומכפישים את אבותינו הקדושים. וצר לי על כך.
מה יש באפשרותי לעשות כאשר עולה דיון כזה?
אשמח לתשובתך.
תודה.

תשובה

שלום וברכה,

אכן, התורה מספרת שיעקב קנה את הבכורה מעשיו קודם לכן בנזיד עדשים. והסיבה היחידה שנאלץ להתחפש לעשיו ולהקדימו הוא מפני שידע שאחיו לא יכבד את הבטחתו, ויעקב לא יכל להסתיר זאת מעשיו, לכן היה צריך לעשות את המעשה בסתר.

אמו רבקה היא שהדריכה את בנה לנהוג כן, ולאחר המעשה ידע יצחק שכך רצה ה'. הכול נעשה משמים.

יעקב נאלץ להשתמש בתחבולה זו מאותה סיבה שנאלץ לברוח מפני אחיו שביקש לרצחו - כי עשיו היה רשע.  הנה מאמר שמרחיב להסביר זאת:

https://www.hidabroot.org/article/227790

יעקב בחר להגן על עשיו ולקרבו כדי לתת לו הזדמנות לשוב בתשובה, לכן רבקה הדריכה את בנה לנהוג בעורמה, וזאת מלבד הסודות העמוקים שבסיפור הנוגעים לדורות הבאים.

כשעולה דיון כזה, עדיף שלא תשתתפי בו, במיוחד אם את רואה שמטרתם לזלזל. כך פוסקת ההלכה, שמצווה לומר דבר הנשמע כשם שמצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע.

את היהדות צריך להסביר רק למי שבאמת מעוניין לשמוע ורוצה להבין.

כשאת שומעת דברי גידופים תוכלי לקום מן השולחן וללכת משם, או להסביר לאומר בעדינות שהדברים הללו מצערים אותך מאוד, ולא ידבר כך לידך. מי שבאמת רוצה לדעת ולהבין את התורה - אמרי לו שאת מוכנה לברר את שאלותיו ברצינות ולהפנותם לפינת "שאל את הרב". נשמח להשיב על כל שאלה. אך לימוד התורה נעשה בנחת ובסבלנות - דברי חכמים בנחת נשמעים.

מי שמחפש להתווכח ולנאץ, אין טעם להשיבו, כי אינו מחפש תשובה, אלא רק תירוצים למרוד ביהדותו. התייחסי אל היהדות כאל אוצר, שבו זוכים המחפשים אחריו.

בברכה,

דניאל בלס