תפילה וברכות

מי חיבר את תפילת נשמת כל חי?

  • ו' כסלו התשע"ט

שאלה

מי חיבר את תפילת נשמת כל חי? תודה

תשובה

שלום רב,

יש כמה דעות לגבי זהות מחבר תפילת נשמת כל חי:

יש אומרים שתפילה זו נתקנה על ידי אנשי כנסת הגדולה (ראה לרש"י בספר האורה חלק ב' סוף סימן מו, ולתלמידו רבנו שמחה במחזור ויטרי הלכות פסח סוף סימן עג, וכן במרדכי פסחים ב"סדר בקצרה" ד"ה ארבע. וע"ע להחיד"א בספר טוב עין סימן יח אות לה).

ובספר אבודרהם (סדר שחרית של שבת ופירושה) כתב, שיש אומרים שהחכם שחיבר את נשמת כל חי היה שמו יצחק ושם אשתו רבקה, ועשאו לכבוד יצחק אבינו ורבקה אמנו כדי להזכיר לנו זכותם.

דעה שלישית ורביעית מצאנו בסידור "סדר עבודת ישראל" (עמוד 206) שכתב: ומצאתי בפירוש ישן סביב לסדור כתב יד ישן משנת קס"ז (1407) והוא כמנהג של טרוי"ש וזה לשונו: שמעתי מר' יהודה בר יעקב שר' שמעון בן כיפא יסד נשמת עד מי ידמה לך, עכ"ל. ובפירוש אחר מצאתי בזה הלשון: שמעון בן כפה ויש אומרים שמעון בן שטח יסד את נשמת ורמז שמו בו למפרע דהיינו: ש' - שוכן עד, מ' - מי ידמה, ע' - עד הנה עזרונו, ו' - ואילו פינו, נ' - נשמת.

בברכה,

הלל מאירס