שבת

שימוש בסבון כלים בשבת

  • ג' כסלו התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

שאלתי היא האם מותר להשתמש בשבת בסבון כלים?

תודה רבה!! ישלם ה' שכרך

תשובה

שלום רב,

מותר להשתמש בסבון נוזלי לניקוי כלים בשבת.

מקורות: ערוך השלחן (סימן שכו סעיף יא) ובן איש חי (שנה ב' פרשת יתרו אות טו) וקצות השלחן חלק ח' (סימן קמו בבדי השלחן סוף ס"ק לב) ושו"ת קובץ תשובות (להגרי"ש אלישיב זצ"ל) חלק א' (סימן לח). וכ"כ בספר חזון עובדיה שבת חלק ד' (עמוד קסב) ובספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק יב סעיפים ח וטז). ואמנם בשו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק א' (סימן קיג) דעתו שראוי להחמיר בזה. ע"ש. אולם כאמור שאר הפוסקים נקטו להיתר.

ולעניין סבון נוזלי סמיך - עיין בספר ארחות שבת חלק א' (פרק יז הערה מ) שכתבו שהראו להגרי"ש אלישיב זצ"ל סבון נוזלי סמיך ואמר שמותר להשתמש בו ואין בו חשש ממרח, וכן אין חשש מוליד בעשיית הקצף הנוצר בשעת השימוש בסבון. ודעת הגר"נ קרליץ שליט"א בספר חוט שני שבת חלק א' (עמוד קיז) שנהגו להחמיר בסבון נוזלי שהוא עב קצת. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס