אמונה

ממתי התחילו להיות יהודים?

  • כ"ו שבט התשפ"ד

שאלה

ממתי ומיהו היהודי הראשון, האם במעמד הר סיני או עוד לפני, ומה לגבי מי שקדם: האדם הראשון, האבות וכו

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בתחילת הבריאה, בימי האדם הראשון ובימי נח ובניו - לא היו גויים ויהודים, כי לא נבחר עדיין עם שהיה ראוי לעבוד את ה'.

אברהם אבינו דבק באלוקיו ונפרד מכל הגויים ולכן היה העברי הראשון: "שכל העולם היה מעבר אחד והוא מהעבר השני", כאן היתה ראשית היהדות, בעצם ההפרדה של האבות הדבקים בה' ובדרכו לעומת כל העולם. לכן בחר ה' בצאצאי האבות הקדושים כדי להפכם לבני עמו הנבחר - יהודים בני ישראל.

ולעצם שאלתך,

המושג הספציפי של "יהודי" (ובמקור: ישראלי) נולד בעת מעמד הר-סיני, כאשר בני ישראל אמרו "נעשה ונשמע" וקיבלו עליהם את חובת המצוות המעשיות. בעקבות הברית שכרתנו עם ה' נהיינו לעם הנבחר: "והייתם לי קדושים כי קדוש אני ה', ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי" (ויקרא כ, כו), ואמר: "בך בחר ה' אלוהיך להיות לו לעם סגולה מכל העמים אשר על פני האדמה" (דברים ד, ד).

בברכה,

דניאל בלס