נשים

האם מותר ליולדת לישון עם ספר רזיאל המלאך?

  • ט' חשון התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, האם מותר ליולדת לישון עם ספר רזיאל המלאך? קראתי במקום כי אסור..

תשובה

שלום רב,

יולדת שרוצה לישון עם ספר רזיאל המלאך תחת הכרית לשם שמירה אין למחות בידה ובתנאי שלא תניח את הספר כנגד הראש. ולמנהג האשכנזים יש להקפיד שהספר יהיה מוגבה מהמיטה.

מקורות: כתב הגאון רבי מלכיאל צבי טננבוים זצ"ל בשו"ת דברי מלכיאל חלק ה' (סימן קסו) ועל דבר שנוהגים לשים ספר רזיאל תחת הכר של יולדת שחושבים זה לתועלת, וחפץ לדעת דעתי אם מותר לעשות כן. הנה מפורש בש"ס ברכות (דף כד עמוד א) שמותר להניח תפילין שלא כנגד הראש. ומשום ריפוי בדברי תורה אין חשש שיש לומר שזה בא רק לאגוני ולשמירה וכדאיתא בשבועות (דף טו עמוד ב). וגם בנידון דידן הוא להגן שתלד כראוי בלי פגע. ולזה נראה שאין למחות בידי העושים כן. ורק יזהירום שלא יניחום כנגד הראש. ע"כ. וע"ע בשו"ת באר משה חלק ג' (סימן קעז) ובשו"ת שבט הלוי חלק ו' (סימן קסב).

ומש"כ ולמנהג האשכנזים וכו', הוא על פי הרמ"א יורה דעה (סימן רפב סעיף ז) שאין לישב על מיטה כשיש עליה ספרי קודש. ומנהג הספרדים להקל בדבר, ואוסרים רק לשבת בשווה עם ספר תורה, כמבואר בשו"ת יביע אומר חלק ט' (חלק יורה דעה סימן כב).

בברכה,

הלל מאירס