תפילה וברכות

תפילת הדרך וברכת הגומל לנהג אוטובוס

  • כ"ט תשרי התשע"ט

שאלה

שלום וברכה, אני עובד כנהג אוטובוס רציתי לדעת בעניין ברכות אני עובד כל יום בין 9 ל12 שעות ונוסע גם בדרכים עירוניות ובין עירוני השאלה האם עליי לברך תפילת הדרך ואם כן מתי ובנוגע לברכת הגומל האם עליי לברך ומתי
אני נוהג כמנהג הספרדים תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. כשאתה נוסע מעיר לעיר ויש בנסיעה שיעור זמן של 72 דקות עליך לומר תפילת הדרך עם שם ומלכות. ויש לומר את התפילה אחרי שיצאת מהעיר והתרחקת ממנה כשיעור 35 מטר (ראה שלחן ערוך סימן קי סעיף ז, ומשנה ברורה ס"ק כט).

אמנם אין לומר תפילת הדרך אלא פעם אחת ביום (שלחן ערוך שם סעיף ה). וכשאתה נוסע מעיר לעיר ובדעתך לחזור באותו יום יש להוסיף בנוסח התפילה "ותחזירנו לשלום".

2. לפי מנהג הספרדים מברכים הגומל על נסיעה של 72 דקות מחוץ לעיר. ודרך הלוך וחזור מצטרפים לשיעור זמן זה כל עוד הם היו באותו יום. ומבוקר עד בוקר נחשב יום אחד לעניין זה, וכגון אם יצאת לדרך ביום ראשון בבוקר, וחזרת מאוחר בלילה בליל שני, הליכתך וחזרתך מצטרפים כדי לחייב בברכת הגומל (חזון עובדיה ברכות עמודים שסד-שסה).

ומספיק שתברך הגומל פעם אחת בשבוע - ביום השבת (חזון עובדיה שם עמוד שסו. וע"ע בספר הלכה ברורה סימן ריט בשער הציון ס"ק סה).

בברכה,

הלל מאירס