שבת

קידוש על קפה בשבת בבוקר

  • כ"ד תשרי התשע"ט

שאלה

שלום הרב,
לגבי קידוש בשבת או בחג בבוקר:
מי שלא יכול לקדש על יין או מיץ ענבים - האם יוכל לקדש על משהו אחר [קפה וכד']?
ואם אינו רוצה לאכול עוגה - איך יפתור את נושא קידוש במקום סעודה [מדובר שמקדש הרבה זמן לפני הסעודה עצמה].
אבקש תשובה לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בשעת הדחק כשאין יין או מיץ ענבים מצוי בכל העיר אפשר לקדש בשבת בבוקר על חמר מדינה (יעויין אורח חיים סימן ערב סעיף ט, וחזון עובדיה שבת חלק ב' עמוד קכד), ולפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל קפה לא נחשב לחמר מדינה (שם עמוד תח), אך יכול לקדש על שכר או ליקר (שם עמוד תיב), ואם גם זה אין לו יכול לקדש על מיץ תפוזים ומיץ תפוחים וכיוצא בזה (שם עמוד תיג).

אמנם לא יוצאים ידי חובת קידוש במקום סעודה בחמר מדינה (משנה ברורה סימן רעג ס"ק כה), ולכן אין ברירה אלא לטעום עוגה או שאר מיני מזונות בשיעור כזית (ראה שלחן ערוך שם סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק כא).

בברכה,

הלל מאירס