חברה והשקפה

עבודה זרה בבית המקדש הראשון

  • כ"ו אלול התשע"ח

שאלה

שלום רב, בעזרת ה' תהיה שנה טובה,
יש לי כמה שאלות ברשותך,
1. למדנו בשיעור היסטוריה, בית ספר דתי,
שבבית המקדש היו נותנים להקריב קורבנות לע"ז,
וה' כעס, כי בני ישראל גם עבדו עבודה זרה בבית המקדש הראשון, זה מוזר לי, בית המקדש אמור לגלות את מלכות ה' בעולם, ואיך איפשרו להקריב קורבנות לע"ז בתוך בית ה'?!(גם אז גויים)

2.אומרים שלעתיד לבוא, מלך המשיח, יהיה חכם משלמה המלך עליו השלום וכל זה, מפריע לי מאוד,
וכי האם הוא יעשה משהו שהוא ראוי לכל החכמה וזה?(לפני המלחמות וזה)
הכי מובן לי זה משה רבנו, שהיה יכול להיות רשע,
ועבד על מידותיו ועל עצמו, שהגיע לדרגה שהוא יכול לדבר עם ה' כמו חבר אל חבר, ואפילו מלך המשיח לא יהיה נביא כמוהו, האם יהיו לו ניסיונות, יצרים, וכאלה?

תשובה

שלום וברכה, ותודה על שאלותיך.

1. בית המקדש הראשון ובית המקדש השני נחרבו בשל שלושה חטאים, שאחד מהם היה עבודה זרה. מטעם זה נפרדה ממלכת יהודה וממלכת ירושלים, ויאשיהו המלך הסיר בימיו כל זכר לעבודה זרה בישראל.

לעצם שאלתך,

- לא מחוייב שעבדו עבודת אלילים במתחם המקדש, אלא אפשר שהיה זה חיקוי לעבודה זרה אותה למדו מן הגויים. כך לדוגמה, "האשרה" היתה בעצם עץ מפואר שהגויים היו משתחווים לו, אפשר שהיו יהודים שחיקו זאת בעבודתם לאלוקים. מעשה החיקוי הזר הוא חמור מאוד, ונחשב לסוג של עבודה זרה - כי הוא זר ליהדותנו. רחבעם המלך חטא והקים פסלי זהב לעבוד את ה', בדומה לחטא העגל. להבנת העניין ראה במאמרי "כיצד חטאו ישראל בחטא העגל?"

https://www.hidabroot.org/article/222413

שם תבין שמטרתם לא היתה לעבוד אלים אחרים, אלא את אלוקי ישראל, אך עשו זאת בדרך אסורה אותה חיקו מעובדי אלילים בתקופתם.

- למעשה, רק מעטים בעם ישראל היו עובדים עבודה זרה, אך מפני שהעם לא מחה נגדם, היה בכך פשע משותף לכלל ישראל. עיין בקישור לעיל ותלמד שחטא העגל נעשה על ידי אלפים בודדים מישראל, ועם זאת כל העם הואשם בחטא כי לא מחה נגד החוטאים.

2. כמובן שיהיו נסיונות, אך הוא יתגבר עליהם ויגיע לגדולה, הן בצדיקות והן בחוכמה. הקב"ה הוא שמרומם את צדיקיו ומוסיף להם חוכמה וגדולה, אך הכול מתחיל בלבם הטוב ומסירותם בתורה.

הרמב"ם כותב על המשיח (הלכות מלכים ומלחמות פרק יא): "מלך מבית דויד הוגה בתורה ועוסק במצוות כדויד אביו, כפי תורה שבכתב ושבעל פה, ויכוף כל ישראל לילך בה ולחזק בדקה, ויילחם מלחמות ה'--הרי זה בחזקת שהוא משיח".

בהצלחה בלימודך! אתה מוזמן לצפות בהרצאות המחזקות באתר/ערוץ הידברות.

אנו כאן בכל שאלה שתהיה לך.

בברכה,

דניאל בלס