חברה והשקפה

רק שאלה

  • כ"ו אלול התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,

בקהלת ה ב כתוב "כי בא החלום, ברב ענין; וקול כסיל, ברב דברים"

ובחכמת שלמה ט טו כתוב "כי גוף בן-חלוף יכבד על-הנפש ומשכן חמר ידכא שכל רב-עשתונות"

אשמח לדעת מה הדברים האלה לדעתך?

בברכת חג שמח ושנה טובה

תשובה

שלום וברכה,

רש"י מבאר את הפסוק בקהלת:

"כי בא החלום ברוב ענין - כי דרך החלום לבוא ברוב הרהורים שאדם מעיין ומהרהר ביום ודרך קול כסיל לבוא ברוב דברים כי בהרבותו דברים מוציא קול של כסילות מפיו כי לא יחדל פשע לכך אני אומר יהיו דבריך מעטים".

וכך מבאר גם האבן עזרא:

"בא החלום — כשיהיה החלום מעורב מעניינים רבים, ידוע שהוא מתערובת המאכלים, והתגבר אחת מן הארבעה שרשים, לא יהיה לו פתרון ולא יורה על טוב או רע כי הבל הוא. כן ידמה הכסיל שירבה דברים, וכל המרבה דברים בכל מקום מביא חטא, אף כי במקום המוכן להזכיר שם הגבוה בו תמיד".

כשם שאין חלום אמת בלי דברים בטלים, כך הכסיל מרבה בדברים, עד שקשה להבחין אם יש אמת או היגיון בדבריו.

איני יודע מדוע הזכרת את ספר "חכמת שלמה", שהרי זהו אחד מן הספרים החיצוניים שהועברו בידי הכנסייה הנוצרית, תורגם לעברית על ידי משכילים במאה ה-18, ואין לו כל אחיזה של נאמנות בספרי הקודש שלנו.

בברכת שנה טובה,

דניאל בלס