תפילה וברכות

מדוע הברכות האחרונות בתפילה הן הודאה?

  • כ"ב אלול התשע"ח

שאלה

שלום הרב,
תפילת שמונה עשרה מורכבת מ-3 ברכות שבח, 13 בקשות, ועוד 3 הודאה. לפי נוסח ברכות רצה ושים שלום - נראה כי אנו מבקשים מהקב"ה שיחזיר את העבודה לביהמ"ק, ושיהיה שלום. אם כך, מדוע הן מוגדרות כברכות הודאה?
תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, וכיוצא בזה שאל האבודרהם (סדר תפילות של חול, תחילת שער שני) וזה לשונו: ואם תאמר, הלא ברצה ושים שלום מבקש הוא פרס מרבו כמו באמצעיות. ויש לומר, שאינו דומה, כי אמצעיות הם צרכי האדם. ושלוש אחרונות כולם כבוד הקב"ה כגון העבודה שנעבדנו. וכן ההודאה זו היא כבודו, וכן השלום. ועוד כבוד הוא לרב שהרבים צריכין לו.

בברכה,

הלל מאירס