תפילה וברכות

ברכה בקול רם באמצע הסעודה

  • כ' אלול התשע"ח

שאלה

שמעתי הלכה האומרת כי בתוך סעודה שיש בה מספר משתתפים אין לברך ברכות בקול מחשש סכנה בעניית אמן. נאמר לי כי יש לברך ברכות רק כאשר מוודאים כי כל השומעים ללא אוכל בפה או לחלופין לברך בשקט, כך שאף אחד לא ישמע וממילא לא יתחייב בעניית אמן. רציתי לדעת מהו המקור לדבר? תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

אפשר ללמוד את ההלכה שכתבת מתוך הנאמר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן קעד סעיף ח) על יין שבתוך המזון כל אחד ואחד מברך לעצמו אפילו הסיבו יחד (וכתב הרמ"א: דלא יכולין לענות אמן) משום דחיישינן שמא יקדים קנה לוושט. וכתב המשנה ברורה (ס"ק מב) שמבואר בפוסקים דלדעה זו אף אם יניחו מלאכול ויכינו עצמם לשמוע הברכה ולענות אמן גם כן אין זה עוזר דמכל מקום חוששים שמא לא יזהרו להפסיק מלאכול ויבואו לידי סכנה. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס