חברה והשקפה

משה קיבל תורה מסיני

  • ט"ז אלול התשע"ח

שאלה

במסכת אבות פרק א', כתוב:"משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע..."
למה כתוב "מסיני"?, ולא "בסיני"?,
כי אם כתוב עם האות "מ", זה נשמע כאילו ההר ח"ו נתן את התורה.

תשובה

שלום וברכה

נועם אלימך
 נראה לפרש דכבר דקדקו קמאי על המשנה משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע למה שינה הלשון דאצל משה נאמר לשון קבלה ואצל יהושע נאמר לשון מסירה. אך הענין הוא דהתורה הניתנה על הר סיני לא קבלו ישראל בבחינה אחת. דהנה השם יתברך ברוך הוא בחר בהר סיני מכל ההרים ליתן עליו את התורה מחמת שהוא נמוך מכל ההרים. דעיקר הוא לעסוק בתורה בהכנעה ומשה רבינו עליו השלום היה עניו מכל אדם והיה מוכשר ומוכן לקבל התורה על ידי הכנעה שבו. מהר סיני שהיה גם כן בבחינה הכנעה כדאיתא במדרש כשראה הר סיני את משה היה רץ לקראתו והטעם מחמת שהיו שניהם בבחינת הכנעה. ולכן נאמר משה קיבל תורה מסיני רוצה לומר ממדרגת סיני שהוא הכנעה. ולא כן שאר ישראל שלא היו בבחינה הכנעה

קדושת לוי

במשנה (פרק א משנה א) משה קיבל תורה מסיני. יש לדקדק דהוה ליה לומר בסיני. ונראה לבאר, דהנה כתיב (במדבר יב,ג) והאיש משה עניו מאד מכל האדם כו', וכן במצרים אמר (שמות ג,יא) מי אנכי כי אלך וכו' וכי אוציא, וכשאמר לו הקדוש ברוך הוא שיתן התורה על ידו והוא יהיה רבן של כל ישראל לא סירב כלל והיכן ענותנותו. אמנם אדרבא היא הנותנת, כי משה רבינו ע"ה הסתכל שהתורה תנתן על הר סיני והטעם כמו שאמרו רבותינו ז"ל (סוטה ה.) לפי שהוא נמוך מכל ההרים, וראה שאין התורה ניתנת, כי אם על ידי השפל והגרוע מהכל לכן מיד נתרצה שתנתן התורה על ידו מחמת רוב ענותנותו שחשב שאין בישראל גרוע ממנו ואין התורה ניתנת כי אם על ידי השפל והגרוע מהכל. וזהו משה קיבל תורה, וקשה כנזכר והיכן ענותנותו. לזה אמר מסיני, שלמד מסיני שניתן עליו התורה ולא על שאר ההרים מפני שהוא נמוך מכל ההרים לכן גם הוא נתרצה מיד להנתן התורה על ידו:

בהצלחה,