חברה והשקפה

טעות, אבידת הגוי ולשון הרע על גוי

  • ט' אלול התשע"ח

שאלה

שלום רב,במשפחה שלנו יצא כמה פעמים שדיברנו על כך שמישהו (מהמשפחה) שמע בשיעור שטעות ואבידת הגוי מותרת. כמובן אני יודע שגזל הגוי אסור לגמרי אבל שאלו אותי במשפחה למה מותר לעשות את הדברים האלה, כמובן שכך כתוב בתורה "כל אבידת אחיך" וברור לגמרי שזאת ההלכה אבל השאלה שעלתה היא שהרי הוא גם בריאה של הקדוש ברוך הוא לא? גם לו יש משפחה וילדים... מה הגיד\שה של היהדות לכך? לא ידעתי בדיוק מה לענות ואמרתי שאבדוק את זה.

תשובה

שלום וברכה,

אני מאמין שיש כאן עניין של מידה כנגד מידה. מאחר שהגויים לא הצטוו להשיב אבידה, ואינם נוהגים להשיב אבידה ליהודי, לכן גם היהודי אינו חייב בהשבת אבידה לגוי. אולם גדולי ישראל נהגו להשיב אבידה לגוי כדי לעשות קידוש השם, וכך נוהגים בני תורה. אולם מעיקר הדין מובן מדוע אין חובה להשיב למי שלא חויב להשיב לך.

גם בריבית הדין כך - הגויים כידוע מלווים בריבית ולא קיבלו את המצווה שלא להלוות ליהודי בריבית, לכן גם לנו מותר להלוות להם בריבית. אך היהודי שאסור לו ללוות מיהודי בריבית, אסור לו להלוות ליהודי בריבית.

ראה הרחבה של רעיון זה במאמרי "ואהבת לרעך כמוך - ומה עם הגוי?"

https://www.hidabroot.org/article/82825

בברכה,

דניאל בלס