קוד גנטי ויוחסין

  • כ"ה אב התשע"ח

שאלה

בס"ד
שלום כבוד הרב
מבחינה מציאותית, האם נכונה הטענה שהתימנים אינם שייכים עם ישראל ההסטורי?
כלומר, האם מדובר בקביעה עובדתית טהורה, או שיש כאן פרשנות, ואם כן - פרשנות מסתברת מאוד, בדרך אפשר, כרסתנית וכו'
האם עסק בשאלות אלו אדם יר"ש שמבין באותם המחקרים?

תשובה

שלום וברכה,

איני יודע מנין שמעת טענה זו, אך היא שגויה בעליל.

התימנים שייכים לעם ישראל ההיסטורי, שמרו על חוקי ההלכה קלה כבחמורה וחוגגים את כל חגי ישראל. העברת ההיסטוריה של התימנים מתחילה עוד מחורבן בית ראשון (אפילו בקינותיהם לתשעה באב אומרים: "ולחרבן בית ראשון ולפיזור אנשי גלותנו אנו הגולים פה כך שנה"). התימנים עמדו בפרץ הגזירות הן בפני הנוצרים והן בפני המוסלמים שניסו להאבידם, ושמרו על הזהות היהודית בגבורה.

רק לפני 800 שנה נהרגו רבים מהם על קידוש השם כשניסו המוסלמים להעבירם בכוח על דתם, עד ששלח הרמב"ם את "אגרת תימן" המפורסמת להצילם (הוא שלח איגרת זו להדריכם כי ידע שהם קהילות יהודיות מבני עמנו), ומאז ועד היום נאמנים לפסקי הרמב"ם.

באלפיים השנים האחרונות היו רדיפות פיזיות וגזירות כלכליות קשות כלפי כל מי שהגדיר עצמו יהודי, כך שלא היה אף אינטרס לגוי לכנות עצמו יהודי. רק היהודים הטהורים ביותר והנאמנים ביותר לאבותיהם זכו לשמור על זהותם במשך אלפיים שנים של רדיפה.

ספקות היו עשויים להתעורר רק כלפי קהילות בהן לא נראתה הקפדה על חוקי התורה שבכתב ושבעל פה, או אם נצפתה בהן התבוללות. ברוך השם התימנים תמיד שמרו על זהותם הדתית בצורה אדוקה, היו נאמנים להלכה ולא התבוללו ח"ו. על כן אין ספק ביהדותם כשם שאין ספק ביהדות שאר יהודי התפוצות.

התורה צפתה מראש שיהודים יגלו לכל רחבי העולם: "והפיצך ה' בכל העמים מקצה הארץ ועד קצה הארץ" (דברים כח). כך אכן היה.

 גוון העור משתנה לפי האקלים, ואין לראות בו סימן:

 https://www.hidabroot.org/question/227969

בברכה,

דניאל בלס