אמונה

אמונה וביטחון רבנו בחיי

  • כ"ט תמוז התשע"ח

שאלה

במחילה מכבוד הרב, שמעתי שיעור של הרב זמיר כהן לגבי האם מותר לצאת מהארץ ואחת הסיבות שהוא מנה שבגללן יש אישור לצאת היא הפרנסה, מה שממש לא מתיישב לי עם מה שאני לומדת מרבנו בחיי בחובת הלבבות שמה שנקצב לאדם הוא יקבל, ברור שכל אחד והשתדלותו שלו אבל פרנסה היא פרנסה והשם אינו מוגבל אז למה אם כך אני צריכה "להגביל" אותו ולהתייחס כאילו בארץ אין באפשרותו לתת לי מה שיהיה לו אם אני אצא מהארץ במיוחד אם עדיף לא לצאת. תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

חובות הלבבות מסביר שההשתדלות היא לפי רמת הביטחון והאמונה האישית. מי שאמונתו ובטחונו מעטים - יצטרך להתאמץ יותר להשיג את לחמו כפי דרגתו הרוחנית הנמוכה. ומי שאמונתו ובטחונו גבוהים - יוכל להשיג לחמו בקלות רבה יותר מבלי להתאמץ ולהרחיק.

ההדרכה לאנשים ממוצעים היא לנהוג כפי דרך העולם, שלא להתאמץ יותר מדי, אך גם לא להפחית, אלא להתפלל ולנהוג כדרך כל הארץ בהשגת פרנסתו.

השאלה אפוא תלויה ברמתך הרוחנית האישית. לכן נוהגים להתייעץ עם רב לפני היציאה מן הארץ. אמרו חז"ל: עשה לך רב והסתלק מן הספק.

עוד בנושאי אמונה ובטחון:

https://www.hidabroot.org/magazine/category/2311

בברכה,

דניאל בלס