אמונה

זמן לפני הבריאה

  • י"ז סיון התשע"ח

שאלה

שלום וברכה!
כתוב ברמב"ן בתחילת בראשית שבבריאת העולם נברא גם הזמן (וכן הוא במו"נ ובאבן עזרא וכן גילו המדענים לא מזמן שזמן שייך רק במקום שיש חומר ומרחב), אמנם במדרש תנחומא פר' יתרו (סימן ט"ז) מובא ש"התורה נבראת אלפיים שנה עד שלא נברא העולם" וקשה כיצד שייך לייחס זמן לתקופה בה עוד לא היה בכלל מושג של זמן (ולכאורה אין זה קשור לידיעתו של הקב"ה שיכל ל"חשבן" אלפיים שנה עוד לפני, מכיוון שזמן הוא בריאה כמו החומר ואם נמצא שהיה חומר לפני הבריאה לא יתיישב הדבר אם נאמר שהקב"ה ידע לחשב זאת..)
בתודה מראש, בנימין

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

התורה הוכתבה למשה רבנו מפי ה' במדבר סיני.

פירוש הדבר שהתורה לא התקיימה כספר לפני בריאת העולם, אלא התקיימה מאז ומתמיד במחשבתו של אלוקים, אשר רצה לברוא אדם בצלמו ולתת לו תורה ומצוות אלה.

התורה היא למעשה גילוי רצונו של ה' בעולמו, ומאחר שרצונו של ה' קדם לעולם, הרי שהתורה קדמה לעולם. גם כסא הכבוד אינו כסא פיזי שה' יושב עליו, אלא תיאור של כבודו - רצונו.

 ראה כאן ביאור שכתבתי בעומק הדברים של משל זה:

https://www.hidabroot.org/article/129170

  בברכה,

דניאל בלס