חגים ומועדי השנה

למה הבכורות מתענים בערב פסח, הלא היה להם לעשות יום טוב?

  • י"א ניסן התשע"ח

שאלה

מדוע בכורות מתענים בערב פסח, הרי צריכים לשמוח על שניצלו ממכת בכורות. תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן בטור אורח חיים (סימן תע) כתב, שהבכורות מתענין בערב פסח זכר לנס שניצולו ממכת בכורות, והובא במשנה ברורה (שם סק"א), ויפה שאלת שלכאורה היכן מצינו דוגמת זה שבתענית עושים זכר לנס, הלא בכל מקום שאנו עושים זכר לנסים ונפלאות אדרבה עושים שמחה ויום טוב.

וכבר עמדו בשאלה זו האחרונים, וכתבו לבאר בכמה אופנים -

א. בחידושי החתם סופר על פרק ערבי פסחים (דף קח עמוד א. הוצאת מכון ירושלים תשל"ט) כתב, וטעם תענית הבכורים נראה לי כמו תענית אסתר שנהגו מפני שקבלה בידינו שביום מלחמות עמלק התענו אבותינו, ואנו נוהגים כן אחריהם לעולם, כן נראה שבלי ספק בערב פסח מצרים התענו הבכורים שלא ימותו בלילה בעוונם עם המצרים, וכל אב התענה בשביל בנו הקטן שלא יענש בעוון אביו, ואנו נוהגים כן אחריהם  לזכר עולם.

וכן ראה להגר"י גרינוולד זצ"ל בשו"ת זכרון יהודה חלק א' (סימן קלג) שעמד בקושיא זו מדוע עושים תענית לזכר הנס ולא שמחה ויום טוב. ותירץ כדברי החתם סופר. והוסיף וכתב: ואף שמשה רבינו ע"ה הבטיח ולא יתן המשחית לבוא אל בתיכם לנגוף, בכל זאת צריכים היו לרחמי ה' יתברך. ועל כן כיון שגם אז התענו, זכר לתעניתם גם עתה מתענים הבכורי ישראל. והובא בספר מקראי קודש על פסח חלק ב' (סימן כב). עיין שם בדבריו.

וע"ע בספר באר יוסף חלק ב' (בסוף הספר עניני פסח אות ג-ד) שהרחיב טעם זה בתוספת נופך. ועיין שם עוד אח"כ בהוספה מבן המחבר.

ב. בספר מועדים וזמנים חלק ז' (סימן קסט) כתב לפרש דבר מחודש בטעם הצום, דהנה ידוע שבליל פסח שניצולו ממכת בכורות, הוקדשו אז הבכורות לעבודה בבית המקדש, ורק בחטא העגל כיון שנפגמו בהאי חטא העביר הקב"ה העבודה ללויים, אבל ביציאת מצרים נתקדשו. ועל כן כיון שמגיע ליל פסח שאז ניצולו ונתקדשו יש עליהם קטרוג למה לא נשארו בקדושתם, על כן צמים קודם ליל פסח להראות שמצידם הם חוזרים בתשובה וראויים לעבודה. וכן כתב עוד בקצרה בספרו שו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן קיג).

ועל דרך זה וביתר אריכות כתבו לבאר בספר באר יוסף (שם אות א-ב. ועיין שם עוד בהוספה מבן המחבר) והגרש"ז אויערבאך זצ"ל, הובאו דבריו בספר הליכות שלמה על המועדים (ניסן-אב, פרק ח הערה 1).

ג. בספר אור לציון חלק ג' (עמוד קמג, ד"ה ויש לומר) כתב לתרץ, שכיון שמי שעושים לו נס מנכין לו מזכויותיו, וכדאיתא בשבת (דף לב עמוד א), לכך הבכורות שנעשה להם נס מיוחד מתענים כנגד מיעוט הזכויות.

בברכה,

הלל מאירס