שו"ת פסח

פסח והנקיונות - היכן החירות כאן?

  • ט' ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
אני יודע שפסח הוא חג החירות, אך עם כל מה שהנאשים והנשים עובדים ומנקים לפני פסח, זה בכלל לא חג החירות! אלא חג העבדות...
שאלה זו מאד מציקה לי, ואני רוצה לשים דגש על שתפורסם באתר!
תודה וחג שמח!

תשובה

שלום וברכה,

אמרו חז"ל שמי שטרח בערב שבת - יאכל בשבת. החירות האמתית היא בליל הסדר, אחרי כל ההכנות והניקיונות לפסח.

עם זאת, שלוש נקודות בהתייחס לשאלתך:

1. במצרים היינו עבדים לפרעה, וכל עבודתנו הלכה למצרים הרשעים עבור ביתם וארמונותיהם. אך לכבוד פסח אנו זוכים לנקות את ביתנו שלנו, ולהנות בעצמנו מסעודה דשנה. אין דומה מי שטורח לאחרים (עבד), לבין מי שטורח לעצמו ולבני משפחתו.

2. ההלכה דורשת לבער את החמץ מביתנו, אך יש לדעת שלא כל כתם וכל אבק בסוף הארון נקרא בשם "חמץ". ישנו מנהג לנקות ולשפץ ולהבריק את כל הבית לכבוד חג הפסח, וזה מנהג יפה מאוד, אך אינו בגדר חובה. מי שילמד את הלכות הפסח ימצא שדי בניקיון בסיסי מאוד של הבית (אך לשם כך יש ללמוד את הלכות הפסח).

3. עצם הניקיון הוא מצווה שיש עליה שכר עצום לעולם הבא. אנו מקיימים את רצון בוראנו. חכמי המוסר מלמדים שכדאי ומומלץ להראות לילדינו שאנו שמחים על בואו של החג, כי כך נשאר להם זיכרון טוב. לשם כך יש לבוא מראש עם הכנה נפשית לכך, יש הבוחרים להשמיע מוזיקה במהלך הניקיון, להכין רשימת מטלות בצורה מסודרת חודש לפני הפסח, או לשלם על עוזרת בית. כך התהליך של הניקיון הופך לקל הרבה יותר.

אך העיקר הוא לדעת ולזכור למי אנחנו עובדים - את מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא. לכבודו של המלך אנו מכינים את ביתנו לחג! מי שזוכה להכיר בחשיבותו של המלך שברא אותנו ואוהב אותנו מאוד, שמח עד מאוד על הכבוד שנפל בחלקו לארח את המלך בביתו.

בברכת חג פסח כשר ושמח,

דניאל בלס