עוף וחלב

  • כ"א אדר התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב
רציתי לדעת למה אסרו לאכול עוף וחלב שזה לא כתוב בתורה וכתוב לו תוסיפו ולא תיגרעו אז למה מוסיפים מצוות

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

נאמר "ועשיתם משמרת למשמרתי" - כלומר התורה נתנה לסנהדרין והנביאים שבכל דור לפסוק גדרים לחיזוק התורה ושמירתה. בתנ"ך עצמו אנו מוצאים עדות לתקנות שתיקנו הזקנים, לדוגמה בספר עזרא תמצא תקנות שתיקן עזרא הסופר בימי שיבת ציון, ובימי מרדכי תוקנה קריאת המגילה - אלו תקנות שתיקנו החכמים, ולכן הם נקראו בשם "מצוות דרבנן". ראה על כך מאמר "סמכות החכמים מן התורה":

https://www.hidabroot.org/article/2587

עוף הוא סוג של בשר נפוץ מאוד, ולכן קל מאוד להיכשל ולהגיע ממנו לאיסור אכילת בשר בהמה בחלב.

ראה התייחסות לשאלה זו בהרחבה בדו-שיח שפרסמתי באתר, על איסור בשר בחלב - "מי אמר שצריך לחכות שש שעות בין בשר לחלב?":

http://www.hidabroot.org/article/2213

כל מה שמסרו לנו החכמים, הם מסרו על פי התורה הקדושה, ולא מדעתם חלילה.

התורה מספרת לנו שמשה רבינו הקים את הסנהדרין הראשונה בהיסטוריה על פי שליחות אלוקית, וזה היה מוסד הרבנות הראשון של החכמים, שהמשיכו להסמיך זה את זה מדור לדור, ולפסוק הלכה לבני ישראל. עליהם נאמר בתורה: "ועשית ככל אשר יורוך, על פי התורה אשר יורוך... לא תסור מדבריהם ימין ושמאל".

בלעדי החכמים, לא היינו יודעים כיום האם מותר או אסור להדליק נורת חשמל בשבת, או לנסוע במכונית ביום השבת, ואינספור הלכות שדורשים שיקול דעת וידע נרחב במקורות. לשם כך יש לנו רבנים גדולי ישראל בכל דור שפוסקים את ההלכה.

בברכה,

דניאל בלס