תפילה וברכות

בית כנסת שקראו פרשת פרה שבוע לפני הזמן

  • כ"א אדר התשע"ח

שאלה

שלום וברכה,

בית כנסת שטעו והוציאו שבוע שעבר שני ספרים וקראו שבת פרה וההפטרה פרה, מה מפטירין בשבת הזו, מה עושים בשבת הזאת פרה

תודה וברכה

תשובה

שלום רב,

ציבור שטעו וקראו פרשת פרה שבוע לפני הזמן - לא יצאו ידי חובה, ולכן יש להם לחזור ולקרוא פרשת פרה עם ההפטרה והברכות כרגיל בשבת הזו.

מקורות: אמנם בספר שלחן גבוה (סימן תרפה אות א במחודש) כתב, שאם קראו פרשת פרה בהפסקה בשבוע שלפניה, שאין צריך לקרותה בשבת הבאה, אלא שכתב, אבל בני הישיבה אמרו שיחזור ויקרא כיון שאפסיקא הלכתא כריש לקיש (צריך לומר כרבי לוי, וכדלהלן), מה שקרא שלא בזמנה, הוה ליה כמאן דליתיה.

וכוונת בני הישיבה היא להא דאמרו בירושלמי במגילה (פרק ג הלכה ה) רבי בא בשם רבי חייה בר אשי, אין מפסיקין בין פורים לפרה. רבי לוי בשם ר"ח בר חנינה, אין מפסיקין בין פרה להחודש. ע"ש. ולהלכה נפסק כדעת רבי לוי וכמבואר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תרפה סעיף ג-ד).

וכן כתב רבי משה אמריליו זצ"ל בשו"ת דבר משה (חלק אורח חיים סימן מט. והשלחן גבוה הנ"ל ציין אליו בסוף דבריו) במעשה כזה שבא לפניו, שיש לחזור ולקרות פעם שניה בשבת הבאה פרשת פרה, ואף דבנידון דידן הוא מחלוקת בירושלמי (וכנ"ל) מכל מקום כיון דפסקו הפוסקים כרבי לוי, נמצא דלא יצאו ידי חובתן, וצריכין לחזור ולקרות בזמנו. ואין לומר בזה ספק ברכות להקל כיון דכולהו רבוותא פסקו כרבי לוי. עיין שם עוד בדבריו.

ועיין בכף החיים (סימן תרפה אות כג) שהביא מחלוקת הפוסקים הנ"ל, ומסקנתו כדעת הדבר משה. ושם (סימן קמו אות טו"ב) סתם כדעת הדבר משה, שאם בשבת שלאחר פורים טעו וקראו פרשת פרה והפטרה, בחשבם היום היה פרשת פרה, צריכים לחזור ולקרות פרשת פרה בשבת הבאה.

בברכה,

הלל מאירס