תורה ומדע

אדני השדה

  • י"ט שבט התשע"ח

שאלה

האם מישהו ראה פעם את חיית אדני השדה? והאם היא חיה כיום?

תשובה

שלום וברכה,

חז"ל מזכירים חיה אשר דומה לאדם בשם "אדני השדה" (מסכת כלאיים, פ"ח, מ"ה), מאחר שאינה ידועה לנו, ישנם פירושים רבים מה היתה חיה זו.

 - רש"י (איוב ה,כג) מזהה את אדני השדה עם הפסוק באיוב "כי עם אבני השדה בריתך וחית השדה השלמה לך". ולפירושו אבני השדה הוא סוג של חיה.

- הרמב"ם בפירוש המשנה מסביר "אלנסאנס" והוא בעל חי הדומה לאדם.

- בספר "הערוך" לערך "אדן": "חיה דומה לבני אדם". פרוש נוסף שהוא מביא לערך זה: "בני אדם הגדלים ביערים".

- הרב ישראל ליפשיץ בפירושו תפארת ישראל על המשנה, מפרש שהוא הקוף אורנג אוטן ולדבריו קוף זה יש אפשרות ללמדו ללבוש בגדים כבני אדם לחטוב עצים ולשאוב מים ולהסב על השולחן בסכין ומזלג.

מרדכי כסלו, מומחה לבוטניקה ארכאולוגית, הציע שמשמעות 'השדה' במונח "אדני השדה" היא בר, פרא, שאינו מן היישוב, כמו עולשי שדה, כרישי שדה או עשב השדה וחיית השדה.

בברכה,

דניאל בלס