חברה והשקפה

פרשנות לפסוק בישעיהו

  • כ"ח טבת התשע"ח

שאלה

שלום. בעניין ישעיהו לא' פסוק ג'
ג וּמִצְרַיִם אָדָם וְלֹא-אֵל, וְסוּסֵיהֶם בָּשָׂר וְלֹא-רוּחַ; וַיהוָה יַטֶּה יָדוֹ, וְכָשַׁל עוֹזֵר וְנָפַל עָזֻר--וְיַחְדָּו, כֻּלָּם יִכְלָיוּן.
סוסיהם בשר ולא רוח. האם הסוס מייצג פה את כלל בעלי החיים? האם בחיות אין רוח? ניתן בהחלט לומר כי בחיות יש אינטליגנציה מסוימת והן פועלות עפי הגיון קוגניטיבי. לתשובתכם אשמח.

תשובה

שלום וברכה,

לבעלי חיים יש מושג רוחני נמוך יותר הנקרא בשם "נפש", והיא ביטוי של מכלול הרגשות הבהמיים והתאוות החומריות (אכילה ושתייה, פרייה ורבייה). גם לאדם יש "נפש" בדומה לבעלי החיים, אך יש לו גם "רוח - נשמה". כפי שנאמר בקהלת:

"רוח בני האדם העלה היא למעלה ורוח הבהמה הירדת היא למטה לארץ" (קהלת ג, כא), "והרוח תשוב אל הא-לוהים אשר נתנה... את הא-לוהים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם. כי את כל מעשה הא-לוהים יביא במשפט, על כל נעלם, אם טוב ואם רע" (קהלת יב, ז).

הנה שני מאמרים שפרסמתי בנושא זה:

"איך אני יכול להתגבר על אובדן של כלב אהוב?"

https://www.hidabroot.org/article/224570

"מדוע אין לבעלי החיים חלק לעולם הבא?"

https://www.hidabroot.org/article/224814

בברכה,

דניאל בלס