חברה והשקפה

שאלות על ספר "אורחות צדיקים"- שער הבושה

  • ב' חשון התשע"ח

שאלה

שלום, קראתי ב"אורחות צדיקים" בשער הבושה שהשכל הוא הבושה והבושה היא השכל וכן שבעלי חיים אין להם בושה כי אין להם חכמה, ולמרות שקראתי את הנ"ל לא הצלחתי להבין את הסיבה מדוע אדם שהולך בחוסר צניעות זה מעיד עליו שאין בו חכמה (או לפחות שחסר לו חכמה)? דבר שני מדוע להיות לבוש כראוי גם אצל גברים וגם אצל נשים נחשב כדבר ראוי אף בקרב הגויים בדורות שעברו? בתודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

זו עובדה שבתרבויות פרימיטיביות יותר, רואים גם מחסור בכלים ובלבוש.

הכלים והלבוש הם עדות לאינטליגנציה של האדם, המוצא בתוך העולם אמצעים שיסמלו את רצונותיו ומחשבותיו המורכבות. כבודו של אדם לבושו. ולכן אצל מלכים ונשיאים וחיילים יש ביגוד מיוחד לכל אחד מהם, המבטא את המערכת האינטליגנטית שעומדת מאחוריהם.

מי שנעדר תרבות אינטליגנטית, אינו מייחס חשיבות לבגדים, הוא ערום מלבוש, אך גם מחוכמה המייצגת את הלובש.

צניעות גם אצל גויים, מעידה כי הלובשת אינה מחצינה את גופה החיצוני ליופי ותאווה. הם אינם פונים ליצרים הפרימיטיביים של האדם. במקום זאת הם מייצגים את אישיותם באמצעות לבוש מכובד. לכן חברות כנסת ופרלמנט נוהגות להתלבש בצניעות ולא בחושפניות.

בברכה,

דניאל בלס