חברה והשקפה

האם אבישי בן צוריה היה צדיק?

  • כ"ח תשרי התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב. אבישי בן צוריה היה צדיק? מהכתוב משמע שאחיו יואב היה קצת בעיתי. וגם האם אבישי נהג נכון בזה שרצה להרוג את שאול כשהוא ודוד המלך התגנבו אליו וגם במקרה של שמעי בן גרא כשקילל את דוד המלך. וגם למה הם קרואים על שם אמם? תודה רבה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

אבישי בן צרויה היה צדיק, והיה נאמן לדוד המלך וניסה להגן עליו ועל כבודו. בהזדמנות אחת אף הציל את חייו, (שמואל ב', פרק כ"א, פסוק י"ז) וראה בהרחבה בגמרא (סנהדרין, דף צה, א).

עם זאת, אין הדבר אומר שלא היתה טרוניה וביקורת כלפי חלק ממעשיו, כפי שאמר דוד: "מה לי ולכם בני צרויה" (ספר שמואל ב', פרק ט"ז, פסוק י').

 כמובן הוא לא נהג נכון כשרצה להרוג את שאול, כפי שהשיבו דוד, שאסור בשום פנים ואופן לגעת במשיח ה'.

צרויה היא אכן שם אמו של יואב, ולא אביו, אך שמה הוזכר מפאת חשיבותה והקשר שלה לדוד המלך: היא היתה בתם של ישי ונצבת, כלומר אחותם של דוד ואביגיל.

כך רואים שמודגש בספר דברי הימים: "וְאַחְיֹתֵיהֶם, צְרוּיָה וַאֲבִיגָיִל; וּבְנֵי צְרוּיָה, אַבְשַׁי וְיוֹאָב וַעֲשָׂהאֵל שְׁלֹשָׁה"" (דברי הימים א, פרק ב, טז).

בברכה,

דניאל בלס