תורה ומדע

ורוח אלוקים מרחפת על פני המים

  • כ"ו תשרי התשע"ח

שאלה

שלום. נאמר בפסוק והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום ורוח אלוקים מרחפת על פני המים. האם זה אומר שהארץ כבר הייתה וכן החושך והמים?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ראה רש"י על הפסוק. אכן הדברים התקיימו במקביל, ומתארים את כדור הארץ בתחילתו, שהיה חשוך, ריקני, והארץ היה תחת תהום עמוקה של מים.

בשונה ממה שרבים חושבים, המילים "תוהו ובוהו" אין פירושם חוסר סדר, אלא הכוונה לריקנות ושיממון שהיו בארץ הבראשיתית ("תוהו ובוהו" מלשון תוהה ובוהה, שאילו היה שם אדם, היה מתמלא תימהון על הריקנות והשיממון שהיו בה).

הארץ בראשיתה היתה חשוכה ושכנה מתחת לתהום עמוקה של מים, עד שה' ברא את האור, הוציא את הארץ מתוך המים ויצר את הצמחים ובעלי החיים.

בברכה,

דניאל בלס