חברה והשקפה

משיב חכמים לאחור ודעתם יסכל

  • י"ב אלול התשע"ז

שאלה

שלום, השם שלי נתנאל, בן 19. אני בזמן האחרון התחזקתי, והאמונה שלי התקרבה בזכותכם, אז הכל בידי משמיים חוץ מיראת שמיים, ומשיב חכמים לאחור ודעתם יסכל. אפשר הסבר לכל מה שקורה בידי שמיים ומה שלא. אני כבר ממש מבולבל. אני עצמי נמצא באיזו שהיא אי נוחות בעקבות דברים שקורים לי בחיים. זה בין הדברים היותר טובים שיקרו שאבין אותן. תודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה, וכל הכבוד על תהליך התשובה שלך. בעזרת השם תעשה ותצליח.

ובנוגע לשאלתך הנבונה,

התשובה היא שהבחירה בידינו, אך הביצוע של הבחירה (התוצאה) הוא בידיים של הקב"ה.

וזאת ההשקפה הנכונה, כפי מה שאמרו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" (ברכות דף לג, ב).

פירוש הדבר שאנו אחראים על מעשינו, אלא שהתוצאות של מעשינו נקבעים בידי ה'. ומשמים נקבע אם נצליח או ניכשל. רק "יראת שמים" נמצאת לגמרי בידינו, והיא הבחירה האם להיות צדיק או רשע.

כמו כן אמרו חז"ל, שמשמים מגלגלים חובה על ידי חייב, וזכות על ידי זכאי. כך לדוגמה, אדם שרוצה להזיק את חבירו - ה' יכול למנוע ממנו את ההיזק הזה, או לכוון את ההיזק כדי שיפגע באדם שני שהיה ראוי לנזק זה בדיוק. צדיקים שעמדו לפני קיסר רומאי שבא להורגם, אמרו לו: "אנו נתחייבנו כליה למקום, ואם אין אתה הורגנו - הרבה הורגים יש לו למקום (לקב"ה), והרבה דובים ואריות יש לו למקום בעולמו שפוגעין בנו והורגין אותנו. אלא לא מסרנו הקב"ה בידך אלא שעתיד ליפרע דמינו מידך" - כלומר, אם ה' בוחר שאדם כלשהו ימות, אז אדם זה ימות בכל מקרה, בין אם על ידי חבירו שבחר לרוצחו, או בין אם על ידי תאונה או מחלה וכו', ולאחר מכן ה' נפרע ממי שפשע.

לסיכום, ה' מכוון את הבחירות שלנו, וה' הוא המאפשר לנו לבחור בין טוב לרע. אך אנו אחראים על המעשים שלנו כי בכוחנו לבחור אם להיות שליחים טובים או שליחים רעים.

אך בסופו של דבר כולנו שליחים בעולם הזה. אנו רק בוחרים אם להיות שליחים טובים שיקבלו שכר בעולם, הבא או שליחים רעים שייענשו בעולם הבא.

בחירה חופשית:

https://www.hidabroot.org/he/question/16738

https://www.hidabroot.org/he/question/116671

אם הכל משמים – זו לא אשמתי שאיחרתי לאוטובוס?

https://www.hidabroot.org/he/article/119350

האם מותר לאדם להתפלל על זיווג מסויים?

https://www.hidabroot.org/he/article/116170

למאמר מורחב שמסביר את סוגיית הבחירה החופשית, חפש בגוגל את המשפט: "דניאל בלס בחירה חופשית לפי ההגיון ולפי התורה". מומלץ גם שתחפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית", ותקרא חוברת זו על עיקרי האמונה והבחירה החופשית. בהצלחה!

בברכה,

דניאל בלס