חברה והשקפה

זוגיות ואוטיזם

  • י"א אלול התשע"ז

שאלה

מה דעת התורה לאנשים הנמצאים על רצף האוטיזם (אוטיזם קל) ויש להם חופש בחירה? מה התיקון שהם צריכים לעשות בעולם הזה לעומת אנשים עם אוטיזם שאין להם חופש בחירה? מה דעת ההלכה בנוגע לנישואי אדם עם אוטיזם עם מישהי שלא ובאופן כללי? הייתי שמח לקבל מקורות לימוד בנוגע לסוגיות האלה בין אם זה בקבלה,גמרא וכל מקור אחר

תשובה

שלום וברכה,

 אוטיסטים הם בעלי נשמות שירדו לעולם עם נסיון לא פשוט, אשר מגביל את כח בחירתם. ככל ששכלם מוגבל יותר, בחירתם מועטה יותר. אך אוטיסטים בתפקוד גבוה - בחירתם היא בדרגה גבוהה יותר מאוטיסטים שבחירתם מוגבלת עד בלתי-קיימת. אך אוטיזם היא תמיד סוג של הגבלה. התיקון שלהם הוא לקיים את המצוות כפי יכולתם. ואם קשה להם - ישאלו להדרכת רב כדי לבדוק את גבול יכולתם, והאפשרויות העומדות לפניהם ולפני בני משפחתם.

 היהדות היא בעד נישואיו של כל אדם שיש לו דעת להתחתן ולהקים בית בישראל, אך אסור להסתיר זאת מבן/בת הזוג. באתר השידוכים של הידברות ישנה אפשרות לציין נכות פיזית וגם נפשית, וכך לאפשר מראש לבני זוג פוטנציאלים את הבחירה אם הם מוכנים להתפשר על כך או לא. יש אנשים עם מוגבלות פיזית שמוכנים להתפשר על אנשים עם מוגבלות נפשית וכן להיפך.

 בתורה נאמר (ויקרא פרק יט, יד): "לא תקלל חרש, ולפני עיוור לא תיתן מכשול, ויראת מא-לוהיך אני ה'".

ישנה מצווה לדאוג לנכים ומסכנים. ואנשים בעלי צרכים סיעודיים, נכויות וכדו' - זכו להתייחסות בתורה במצוות רבות שדואגות לחלשים והמסכנים שבחברה, ודורשות להתחשב בהם. מסיבה זו ארגוני חסד רבים כמו עזר מציון הוקמו בידי חרדים.

 מקורות נוספים:

http://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php?title=%D7%90%D7%9C%D7%9D

וגם:

http://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php?title=%D7%97%D7%A8%D7%A9

 היהדות מלמדת שיש לנהוג בחסד וכבוד לאנשים מוגבלים, ולהזהר בכבודם, שלא לפגוע ברגשותיהם.

 בברכה,

דניאל בלס