אמונה

כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא ?

  • ח' אלול התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב , רשום ש״כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא״ למעט שלושה סייגים , שלהם אין חלק לעולם הבא . האם דינם של אותם הסייגים הוא נצחי ברגע שתמו חייהם ? או האם לאחר המוות יש להם דרך לתקן את שעשו ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

חשוב להבין שאותם חוטאים שנאבדים - עשו זאת מתוך מרידה ורשעות, ולא בשוגג. מכיוון שהם ביטלו מרצונם החופשי את העולם הבא ודחו אותו, אז אין סיבה שיקבלו עולם הבא. זו היתה בחירתם.

לפי הפשט משמע שהם נאבדים לנצח. כך נאמר אצל הרמב"ם בהלכות תשובה ג,יד: "ואלו שאין להן חלק לעולם הבא, אלא נכרתין ואובדין, ונידונין על גודל רשעם וחטאתם, לעולם ולעולמי עולמים:  המינים, והאפיקורוסים, והכופרים בתורה".

אך נדמה לי שדבריו נאמרו על הכלל, ובאופן אינדיבידואלי יש דין שונה לכל נשמה לפי מעשיה ויכולותיה.

רק הקב"ה חוקר כליות ולב, ויודע עד כמה פעל האדם במזיד או בשוגג, ואפשר שייתן גם לרשעים גדולים לשוב בגלגול לתקן את מעשיהם. וכבר נתקלתי בסיפורים מהקבלה על מקרים של רשעים שהגיעו עד לכף הקלע, ולאחר שסבלו שם כך וכך תקופות, זכו לכפר ולשוב בגלגול, וראה על כך בהרחבה בספרו של הרב לוגסי: "נפשי בשאלתי". חז"ל אמרו שלעתים בנים שחוזרים בתשובה יכולים לעלות את הוריהם מהגיהנום ולהצילם.

בקיצור, אין לנו הבנה בחשבונות שמים, ועלינו לבטוח בקב"ה שבוחן כל מקרה לגופו, ומעניש תמיד בצדק וברחמים.

בברכה,

דניאל בלס