תורה ומדע

ים ונחש ים

  • כ"ז תמוז התשע"ז

שאלה

נחש ים האם יש לו קשקשים והאם התורה דברה על כל יצורי המים??

תשובה

שלום וברכה,

נחש ים אין לו קשקשים לפי הגדרת התורה. עניין זה הוסבר בהרחבה בפרק שהוקדש לנושא בספר המהפך 4.

עם התורה שבכתב קיבלנו תורה שבעל פה, המבארת כל מצווה ומצווה שכתובה בתורה - מה דיניה ותקנותיה.

בגמרא הדנה בפסוק זה נראה, לפחות לפי פשוטו, שדנו על הדגים המותרים ואסורים באכילה. שהרי כל השרצים (ובתוכם הנחשים והסרטנים) נאסרו כבר מפסוקים אחרים, ואין התורה צריכה לחזור עליהם.

"מכל אשר במים" - יש מפרשים שהבינו שהכוונה היא לכל הדגים ששוחים במים, והיו מפרשים שהבינו שהפסוק מדבר על כל יצורי המים. ומכל מקום הכלל הוא פשוט: כל יצור שיש לו קשקשת יש לו סנפיר, ויהיה כשר. כל הדגים שנמצאו עד היום עם קשקשים - אכן יש להם גם סנפירים, והם כשרים לפי ההלכה.

"קשקשים" בלשון התורה הכוונה לקשקש גלוי ונראה לעין שאפשר לקלף באמצעות הציפורן (כמו קליפה). לעומת זאת לנחשי-ים יש קשקשים מיקרוסקופיים שלא ניתן לקלף בציפורן. ולכן לפי ההלכה אינם נחשבים לקשקשים כלל. מאותה סיבה נאסר לפי ההלכה לאכול את דג החרב - למרות שלדג החרב יש קשקשים - הם זעירים ואינם נקלפים בציפורן, ולכן דג זה אסור באכילה.

דו-חיים כמו נחשי הים אינם דגים, אלא יצורים בעלי ריאות שחיים ביבשה ונוהגים לשחות במים, כגון צפרדעים וסלמנדרות. מבחינה זו הם דומים לחיות כמו ההיפופוטם שחי בקרבת המים, אך הוא נושם אויר.

מכל מקום קשקשיו של נחש הים הם חלקים וצמודים לעורו, ואינם מוגדרים כקשקשים על פי הגדרת התורה, על כן יהיה אסור באכילה לכל הדעות.

בברכה,

דניאל בלס