אמונה

יש באמת בחירה חופשית למוות?

  • כ"ו אייר התשע"ז

שאלה

אומרים ונשמרם לנפושתכם מאווד וצריך להיזהר ידיד שלי נהרג בתאונת אופנוע שלא היה אמור לעלות עליו והוא נהרג מצד אחד נכון הוא לא היה אמור לעלות והוא היה צריך קצת איפוק אבל אם ה' חושב שמישהו יסיים את חייב אז הוא לוקח אותו... אז איפה בדיוק הבחירה החופשית??? גם אם הוא לא היה עולה ה' היה לוקח אותו אז מה העניין בזה?

תשובה

שלום וברכה

כמה וכמה תשובות אפשריות בדבר וכולם נכונות.

א. מאחר ושמירת הגוף הוא מחיוב מצוות נשמרתם, הרי שיש בזה מצווה וכל דבר של רוחניות יש בחירה לאדם.

ב. השטן מקטרג בשעת הסכנה ולכן אם הוא לא היהי עולה למקום סכנה לא היה קיטרוג וה' לא היה חורץ את דינו למות כבר עכשיו.

ג. אכן יתכן שה' גזר עליו לעלות לאופונע כדי שייהרג במיתה שנגזרה עליו בתאונה.

ד. עצם העוון של אי שמירה על חייו גרם לקיטרוג שהביא עליו את עונש המוות.