ה’ זן ומפרנס

  • ב' ניסן התשע"ז

שאלה

מהי ההוכחה מהתורה שהשם זן ומפרנס לכל? כזכור לי יש סיפורים שקשורים לשלמה ודוד המלך אשמח אם תזכירו לנו. תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

ראה תשובה זו שכתבתי, ובתוכה דברי הרמב"ם הקדוש:

https://www.hidabroot.org/article/217231

כל העולם זן מהקב"ה, שהרי כל המזון שיש בעולם מגיעים בחסדיו של בורא עולם, אפילו אוויר לנשימה ומים לשתות. והכוונה שהקב"ה דואג לכלכל את כל סוגי בעלי החיים בהשגחה כללית, אחרת היו נכחדים מעולמו.

המדרש מספר כי היו מכינים סעודה מיוחדת לשלמה המלך, ובתוכה ציפור הפסיון, שהיו צריכים לגדלה במיוחד למטרה זו. בכך הקב"ה למעשה נתן לשלמה המלך לנסות ולדאוג לבעל חיים אחד שלו - הפסיון - ואפילו בזאת לא הצליחו עבדיו.

אוצר המדרשים (אייזנשטיין, שלמה המלך, עמוד 529) נאמר: "מה הוא 'וברבורים אבוסים', ר' אלעזר אומר - אפילו פסיונים היו מגדלין אותם".

עבדיו של שלמה המלך לא הצליחו לעמוד ב"סעודת שלמה", ועל כך המדרש אומר: "בְּהֵמָה אחת מסרתי לך - ולא היית יכול לעמוד בה!"

ותמצא פרקים רבים בתהילים המלמדים על חסדיו של הקב"ה. לדוגמה פרק "תהילה לדוד" (פרק קמ"ה בתהילים) שמרבה לשבח את הקב"ה שזן את העולם כולו, "פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון".

הנה 5 הוכחות שהקב"ה עדיין משגיח על עולמו:

https://www.hidabroot.org/article/184207

בברכה,

דניאל בלס