תורה ומדע

מהי גישת היהדות לגבי חורים שחורים בחלל?

  • כ"ט אדר התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב,

מהי גישת היהדות לגבי חורים שחורים בחלל?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

תחילה חשוב להבין ש"חור שחור" אינו מושג מוזר כל כך כפי שנוטים לחשוב אותו.

"חור שחור" במושגי הפיזיקה הוא בסך הכל הוא כוכב ענק שסיים את חייו, אשר בעקבות גודל המסה שבו - כח המשיכה שלו גרם לו לקרוס לתוך עצמו. כל כוכב בנוי מחלקיקים, וחלקיקים אלה יכולים להתפזר או להתאחד. "חור שחור" הוא תופעה של כוכב שעדיין קיים, עם אותה כמות של מסה בדיוק, אשר כל חלקיקיו התאחדו בצפיפות גדולה לנקודה אחת. בגלל גודל המסה שבו, יש לכוכב זה כח משיכה חזק מאוד שמושך אליו עצמים קטנים ממנו (כמו כל כוכב גדול, אשר שדה הכבידה שלו מושך עצמים קטנים ממנו), ומאחר שהאור אינו נמלט ממנו הוא נראה כמו חור שחור. אך זה הוא לא באמת "חור" ביקום, כי אם פשוט מסה של כוכב בעל כח משיכה חזק מאוד בנקודה צפופה ביקום.

עם זאת, קיומם של חורים שחורים עדיין לא הוכח. זו תיאוריה פיזיקלית מקובלת, אך ישנם פיזיקאים שחולקים עליה וטוענים כי "חורים שחורים" אינם קיימים במציאות, או שונים מאוד ממה שנטען עד כה.  בכתבה שהתפרסמה בידיעות אחרונות, NRG, נכתב: "סטיבן הוקינג: אין כזה דבר חורים שחורים"

"הפיזיקאי הדגול מודיע: הסתירות במדע שקשורות לחורים שחורים רבות עד כדי כך שהוא מעדיף לטעון שהם כלל לא קיימים" (אסף גולן | 26/1/2014)

ביהדות ישנה התייחסות לגודל היקום ומספר הכוכבים שבו, אך איני מכיר התייחסות מיוחדת לחורים שחורים. ראה עוד.

בברכה,

דניאל בלס