שאל את הרב - כללי

הצל

  • ט"ז שבט התשע"ז

שאלה

בס"ד מה התפקיד של ה"צל" בחיינו? הרי כל פרט ופרט שה' יצר הוא לכל מטרה, ואין בעולמינו שום דבר מיותר. אשמח ממש לדעת. תודה.

תשובה

שלום וברכה,

הצל הוא חושך, כלומר העדר של אור.

רק כאשר קיים מקור של אור, וחפץ כלשהו חוסם אותו בדרכו אל הארץ, נוצר מאחורי החפץ צל (-העדר של האור שלא יכול לעבור דרך החפץ).

תופעת הצל מתחייבת מעצם קיומו של האור.

אך נ"ל ששני דברים בכוחו של הצל ללמדנו דרך משל:

1. כשם שהחושך הוא רק העדר של אור, כך גם הרע בעולם אינו אלא רק העדר של טוב. רוב העולם הוא למעשה טוב, ואנו מקבלים מהבורא שפע של מתנות מאירות, ומרוב ההרגל לשפע הרב שקיבלנו, אנו מתלוננים על המעט שחסר.

ללא שיהיה אור, לא יווצר צל. ראה עוד:

http://www.hidabroot.org/article/217231

2. כשם שהצל מלווה אותנו תמיד, ולא יכול לעזבנו שכן הוא חלק בלתי נפרד מהמציאות של האור בעולם, כך להבדיל ה' יתברך מלא כל העולם כולו, ומלווה אותנו תמיד בכל מקום ובכל זמן, ולא עוזב אותנו אפילו לרגע.

פסוקים רבים נאמרו על דרך משל זה: "שמרני כאישון בת עין בצל כנפיך תסתירני" (תהילים יז, ח), "יושב בסתר עליון בצל שדי יתלונן" (תהילים צא, א).

בברכה,

דניאל בלס