שאל את הרב - כללי

עולם שקדם לעולמינו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ראיתי את הרב מנשה ישראל כותב לפי המקובלים הקדמונים שהיה עולם שקדם לעולמינו, האם יש מושג מה היה אז ואיך העולם היה נראה. הכוונה בשאלה אם המקובלים מוסרים משהו על העולם שקדם לנו, ואלו פרטים עברו מהעולם שקדם לעולמינו אנו. וגם אם אפשר את רשימת המקורות מאלו המקובלים המבארים את העניין הזה.

תשובה

שלום וברכה

בענינים אלו אין לנו לשער השערות אל אך ורק להעתיק ממה שקבלו רבותינו גדולי המקובלים דור אחר דור. ישנן ידיעות מעטות מאוד על מה שהיה בשמיטה הקודמת ואותם אביא כאן בס"ד.

א. הגאון בעל תפארת ישראל  כי כדור הארץ הינו יצירה מהעולם הקודם, ושהצורות הנקראות דיאונוזרים המתגלות במעמקי הכדור הינם שיריים מיצורי העולם שקדם לנו. [והביא דבריו אחד מגדולי הדור שלפני השואה המהרש"ם מבערז´אן זצ"ל בספרו תכלת מרדכי פרשת בראשית אות ב].

וכך עולה גם מדברי הגאון הקדוש הרדב"ז בספרו מגן דוד [אות ט] שכדור הארץ עובר מעולם לעולם בסוד הכתוב והארץ לעולם עומדת. ומתחדש בצורה המתאימה בצמחים ובבעלי החיים המתאימים לעולם הנוכחי לפי סדר הספירות.

ב. בספר בני יששכר [מאמרי חדשי תמוז אב מאמר ה] מביא שבשמיטה הקודמת היה מתכת הכסף שוה יותר ממתכת הזהב.

ג. בספר אגרא דכלה [בראשית על הפסוק ´בין האור ובין החושך´ מביא כי כל  מי שכתוב עליו בתנ"ך הלשון ´היה´ כמו ´ומשה היה רועה´ הכוונה שהנשמה הזאת כבר היתה עולם שלפנינו. והשם יתברך ברחמיו המרובים שלח את הנשמה גם בשמיטה זו לצורך הדור.

ד. בספר הנ"ל [על הפסוק ´ועוף יעופף´] מסביר בארוכה בשם ספר הקנה הקדמון שדגי הים (ברובם) הינם מהשמיטה הקודמת מהעולם שלפנינו. וכן כתב שם בפרשת נח [על הפסוק מכל אשר בחרבה מתו].

ה. בספר הנ"ל פרשת חיי שרה, על הפסוק ואברהם זקן בא בימים, מבאר מהמקובלים שנשמת אברהם אבינו היתה גם בעולם שלפנינו וזהו סוד הכתוב שהיה אברהם זקן בא בימים.

ו. בספר התמונה [המיוחס לאחד מהתנאים] כותב באחד המקומות שמדבר על העניין הזה, שרק בשמיטה שלנו, הגופות בנויות באופן שהגידים רבים מן האברים.

ז. הרדב"ז בספרו מגן דוד [אות ג] כותב שבשמיטה הקודמת התורה כללה רק מצוות עשה בלבד.

מקורות:

מצות טעמי בספרו הרדב?ז פכ?ה, ח?ב העולה תורת הרמ?א זה,[ דחה קומה שיעור שבספרו [אף פ?ג, כ?א שער פ?ב, י?ב רמונים בפרדס הרמ?ק הקנה, הראב?ד, ציוני, ספר השמיטות, ע?פ רק ביאור לו שאין דור, לאלף בפרשת וראה בעשרות הריקאנטי החינוך, בחיי רבינו השירים, לשיר בביאורו הרמב?ן של רבו עזרא הפליאה, התמונה, ועוד בהר ן>

<P class=MsoNormal dir=rtl style="MARGIN: 0cm 0cm 6pt; LINE-HEIGHT: 150%; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto>בהצלחה - מנשה ישראל