תורה ומדע

זמן ללא שינה

  • י"א טבת התשע"ז

שאלה

שלום רב, ידוע לי כי ע"פ מה שכתוב בגמרא לא ניתן להישאר ער במשך יותר מ72 שעות אך נקבע שיא גינס של אדם שלא ישן יותר מ11 ימים ללא חומרים מעוררים. ברור לי בלי צל של ספק שמה שכתוב בגמרא הוא האמת אך כיצד ניתן להסביר זאת?

תשובה

שלום וברכה,

בגמרא נאמר בלשון אחרת: "אמר ר' יוחנן: שבועה שלא אישן שלשה ימים, מלקין אותו וישן לאלתר" (נדרים טו ע"א).

פירוש הדבר, שאדם שנשבע שבועה כזו - הרי זו שבועת שווא. כי טבע בני אדם להירדם באופן לא רצוני לאחר יותר מיומיים ללא שינה. תופעה זו נקראת בשפה המקצועית בשם microsleep, מצב זה מתאר חלימה בלתי מודעת לשניות ספורות לאחר העדר שינה, במקרה כזה האדם אפילו אינו מבחין בכך שהוא נרדם לרגע. תופעה זו מסוכנת במיוחד לנהגים, שיכולים בשניות ספורות אלה לאבד שליטה על ההגה.

מכיוון שהאדם אינו שולט בתופעה זו, אסור לו להישבע שבועה שלא יישן שלושה ימים.

מכל מקום, מובן שחז"ל תיארו את הממוצע בבני האדם (כפי שהתורה מתארת את ממוצע חיי האדם - עד מאה ועשרים שנה, למרות שהיו מקרים נדירים מאוד של אנשים שעברו את הגיל הזה).

כך לדוגמה, רוב מוחלט של אנשים ימותו לאחר חודש ללא מזון, אך היה מקרה אחד בעולם של אדם שהצליח לשרוד ללא מזון במשך 73 יום. אך אין היוצא מן הכלל מלמד על הכלל. והגמרא כידוע מתארת את המציאות הרגילה והטבעית של בני אדם.

בברכה,

דניאל בלס