תורה ומדע

אש של שבע שנים

  • ז' טבת התשע"ז

שאלה

שמעתי שאם אש דולקת רצוף שבע שנים יוצאת מימנה חיה ואם לוקחים את הדם של החיה הזאת ומורחים על הגוף נהיים חסינים מאש האם זה נכון? (אמרו לי שזה כתוב בגמרה)

תשובה

 שלום וברכה,

מדרשים רבים לא נועדו לתאר את המציאות כפשוטה, כי אם ללמד רעיונות עמוקים ופנימיים שעומדים מאחורי המציאות. רק על המקרא אמרו חז"ל בפירוש: "אין מקרא יוצא מידי פשוטו" (שבת, דף סג, א). גם בהלכות אין מקום לטעות, שהרי ההלכות הן מעשיות, ולכן נאמרו כפשוטם.

אולם מדרשים רבים לא דיברו כפשוטם.

אכן ישנו מדרש שמספר כי מאש בוערת תיווצר סלמנדרה (סוג של עכביש לפי ביאור רש"י) לאחר שבע שנים. אולם יש ספק האם המדרש תיאר זאת כפשוטו המילולי, או שכוונתו היתה לתאר רעיון עמוק וקבלי יותר על טבע הבריאה (התורה נמשלה ל"אש" בלשון חז"ל). מאמרים רבים בחז"ל נאמרו בדרך משל וחידה, והמהר"ל נהג לבאר את עומקם. אם המדרש נאמר כפשוטו, אפשר להבין שהוא מדבר על הסלמנדרה באופן של יצירת כישוף - שחורג מדרך הטבע, ואינו אמור לציית לכללי המדע וההגיון המוכרים לנו.

בברכה,

דניאל בלס