שאל את הרב - כללי

האם מחשבות רעות הם מאת השם או מיצר הרע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום, כבוד הרב, רציתי לשאול שאלה בקשר למחשבות הרעות שמגיעות אליי, מזה כשנתיים מגיעות אליי מחשבות רעות ולא רצוניות, ואני נורא נורא מתבייש שמגיעות אליי מחשבות כאילו, ורציתי לשאול האם המחשבות האילו הם יצר הרע שלי, או שהשם עשה שיגיעו אליי מחשבות רעות אולי שבכדיי לזכך אותי, כבוד הרב, לפעמים כשמגיעה אליי מחשבה רעה אני אומר: לכי מחשבה רעה, ואני מעט נלחם עם המחשבה הרעה, אך לפניי מספר חודשים כתבת באחת התשובות לאחד השואלים שאסור להילחם עם המחשבה, ובכל הפעמים כשיגיעו אליי מחשבות רעות אני אנסה לחשוב על דברים שמחים, ולא להילחם עם המחשבה, אך הייתי רוצה לדעת האם המחשבות הרעות שמגיעות אליי הם יצר הרע שלי או שהשם עשה שיגיעו אליי מחשבות רעות בכדיי שבעתיד יהיה לי יותר טוב ואולי בכדיי לזכך אותי, תודה רבה רבה, בברכה, תומר.

תשובה

שלום וברכה

במשך שנות הילדות וההתבגרות, הקב"ה מזמן לאדם כמות אירועים והתרחשויות שונות, עמהן האדם מתנסה בכל מיני כיוונים, וכל אלו יוצרות את האישיות המושלמת של האדם, הכוללת את דרכי החשיבה ורמת הניסיון והגירויים שבהם יצטרך להתמודד בהמשך הדרך, וכשיעבור את דרך החתחתים בהצלחה, הוא בעצם יגיע לפסגה ולשלימות, לצחצוח שבגינו הנשמה ירדה לעולם, ובעמידה באתגרים המיוחדים אליו יקנה את חלקו לעולם הבא.

עקב כך, יתכן שתהיינה מחשבות לא טובות לאדם, הנובעות גם מתכונות אנושיות כלליות, וגם מאירועים מסויימים שחווה בעבר, לעיתים, קרו הדברים ללא שהאדם יהיה אחראי ומודע להם. לפיכך אין אשמה כלל בעצם המחשבות הרעות, זה בדיוק המערכת שעמה אנו אמורים להתמודד, ולא ללכת אחרי המחשבות הרעות, לתגבר אותן, או לפעול לפיהן.

כך בדיוק נאמר בתורה בפרשת ציצית: וְלֹא תָתוּרוּ אַחֲרֵי לְבַבְכֶם וְאַחֲרֵי עֵינֵיכֶם אֲשֶׁר אַתֶּם זֹנִים אַחֲרֵיהֶם.

המצוות המעשיות צריכות לשמש לנו כתמרורי אזהרה ותזכורת למען לא נסור במעשה אחרי הרהורי הלב, ותאוות הבשרים.

סגולה לביטול מחשבות רעות, כשמחשבה רעה מתעוררת תאמר כמה פעמים הפסוק:

"ונשמרת מכל דבר רע".

בהצלחה - מנשה ישראל