זוגיות

פלישתים

  • ד' כסלו התשע"ז

שאלה

שלום לכבוד הרב דניאל בלס שליט"א. רציתי לשאול האם ידוע מי הם הפלישתים כיום? שמעתי שאומרים פלישתים = פלסטינים השאלה אם זה בגלל שזה נשמע שם דומה או שזה באמת הם,? תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אין כל קשר היסטורי בין הפלישתים הקדומים לבין הפלסטינים כיום (אמנם קיים ללא ספק קשר רוחני ביניהם, שהרי אלה ואלה הצרו לישראל).

אולם הפלסטינים שחיים כיום הם צאצאיהם של ערבים שהיגרו ממדינות סמוכות כמו ירדן וסוריה ולוב.

הרי לפני שהגיעו היהודים לארץ ישראל, היתה הארץ בלתי מיושבת ומלאה ביצות ומחלות. הפלסטינים בארץ ישראל לא בנו כאן ערים, ולא רחובות ובניינים. לא היתה כאן מעולם מדינה פלסטינית, לא ראשי ממשלה פלסטינים, ולא היסטוריה פלסטינית.

האימפריה העות'מאנית (הטורקית) שלטה בכל אזור המזרח התיכון במשך מאות שנים, ומלכות זו לא הפרידה כלל בין ארצותיהם של הערבים. כלומר ערבים היגרו כרצונם ממצרים ללוב, ומסוריה לירדן, כי לא היו בעבר מדינות ערביות, אלא רק את האימפריה העות'מאנית.

אך במאה הקודמת האימפריה העות'מאנית הובסה, הבריטים כבשו את המזרח התיכון ושלטו בארץ ישראל, הם שחילקו מדינות לערבים, וכך נוצרו המדינות הערביות השונות שאנו מכירים כיום. הפלסטינים היו בסך הכל קבוצות רועי הצאן והמהגרים הערבים שחיו באזור ארץ ישראל. אך מעולם לא היתה להם כאן מדינה ולא עם מיוחד משלהם.

לגבי הדמיון בשמם - אין זה צירוף מקרים. הערבים מעזה בחרו לכנות עצמם בשם "פלסטינים" במטרה לזהות עצמם עם הפלישתים הקדומים.

בברכה,

דניאל בלס