האם מותר לאכול טונה עם חלב?

  • י' ניסן התשע"ו

שאלה

בצק המכיל בתוכו חלב, העשוי כמין בורקס, ובתוכו יש דג טונה, האם מותר לאוכלו? תודה

תשובה

שלום רב,

מנהג הספרדים להימנע מאכילת דגים עם חלב - ולכן אין להם לאכול בצק שמכיל בתוכו חלב וטונה, אולם מנהג האשכנזים להקל לאכול דגים עם חלב. אכן אלו שנהגו במשפחתם להימנע מכך - עליהם להמשיך במנהגם.

מקורות: מנהג הספרדים להימנע מאכילת דגים בחלב לאור דברי הבית יוסף יורה דעה (סימן פז) שכתב, שאין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה. ועיין באורך בעניין זה בשו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן מח), ושם העלה להלכה, שיש לספרדים להימנע מלאכול דגים בחלב או עם גבינה משום חשש סכנה. אבל הנוהגים לאכול דגים בחמאה רשאים להישאר במנהגם. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק י' (עמודים שלה-שלו) ובשו"ת שמש ומגן חלק ד' (חלק יורה דעה סימן יב) ובשו"ת דברות אליהו חלק ט' (סימן נ) ובשו"ת ברכת יהודה חלק ב' (חלק יורה דעה סימן ה) ובשו"ת יעלת חן חלק א' (חלק יורה דעה סימן ב).

אולם מנהג האשכנזים להקל באכילת דגים עם חלב, ראה רמ"א בדרכי משה (שם אות ד) שהביא דברי הבית יוסף הנ"ל, וכתב, ולא ראיתי מימי נזהרין בזה. וכ"כ הש"ך (סק"ה) שלא שמענו ולא ראינו נמנעים מאכילת דגים בחלב, ובכל יום ויום נוהגים לבשל דגים בחלב ולאכול. וכן דעת הט"ז (סק"ג) והמגן אברהם (ריש סימן קעג) להתיר לאכול דגים בחלב. וכ"כ בשו"ת יחוה דעת הנ"ל שיוצאי אשכנז נוהגים להקל בכל זה, ויש להם על מה שיסמוכו.

אכן יש בין האשכנזים כאלה שנוהגים במשפחתם להימנע מאכילת דגים בחלב, ועליהם להמשיך במנהגם, ראה בספר הליכות שלמה על המועדים (ניסן-אב, פרק יב הערה 48) ובשו"ת אבן פנה חלק א' (סימן צא). וע"ע בספר שערי הלכה ומנהג חלק הוספות ומילואים (סימן צט) מנהג חב"ד בזה.

בברכה,

הלל מאירס