חברה והשקפה

פיתוח האישיות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב 1.לפי מסורת ישראל כל מה שקורה עם האדם הן ברוחניות הן בגשמיות הכל לפי רצונו יתברך, שאלתי איך יוצאת מציאות של עונש על אדם מסוים בעקבות קפדה עליו?? הרי אם הכל לפי רצונו יתברך שאדם כזה או אחר יגרום צער לאדם X שזה גם לפי רצונו אז מה שייך כאן עיניין של קפדה?הרי יקבל את עונשו גם ללא קפדה ??... 2.האם קפדה של יתום יותר קשה מאדם רגיל ? 3.קפדה האם זה לחוש בכל פעם שנזכר באדם X וזה גורם לצביטה בלב מזכורונות טובים או רעים או שאימרה בפה אני מקפיד על אדם X על כל הצער שגרם לי וכו" תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

כאשר האדם חוטא בכל חטא שהוא ישנו מקטרג העומד ומקטרג על חטאי האדם, וכאשר יש הקפדה של אדם הוא מצטרף עם המקטרג ומלמד עליו חובה ועל כן נגזר עליו מהר יורתעושנ.

אולם ללא חטא לא יוכל המקפיד להזיק כלל.

2. קפדה של יתום חמורה יותר  כמבואר בתורה שמות כב´ כב´
(כא) כָּל אַלְמָנָה וְיָתוֹם לֹא תְעַנּוּן:
(כב) אִם עַנֵּה תְעַנֶּה אֹתוֹ כִּי אִם צָעֹק יִצְעַק אֵלַי שָׁמֹעַ אֶשְׁמַע צַעֲקָתוֹ:

ובדברי הרמב"ן
 והנכון בעיני כי יאמר אם ענה תענה אותו רק צעוק יצעק אלי בלבד מיד אשמע צעקתו, איננו צריך לדבר אחר כלל, כי אני אושיענו ואנקום אותו ממך והטעם, כי אתה לוחץ אותו מפני שאין לו מושיע מידך, והנה הוא נעזר יותר מכל אדם, כי שאר האנשים יטרחו אחרי מושיעים שיושיעום ואחרי עוזרים לנקום נקמתם, ואולי לא יועילו והצל לא יצילו, וזה בצעקתו בלבד נושע בה´ וינקם ממך, כי נוקם ה´ ובעל חמה (נחום א ב):
 ויבא כענין הזה בכתובים רבים, כגון מה שאמר (משלי כב כב -כג) אל תגזל דל כי דל הוא ואל תדכא עני בשער כי ה´ יריב ריבם, יאמר אל תגזול דל בעבור שהוא דל ואין לו עוזרים ואל תדכא העני אשר בשעריך כי ה´ יריב בעבורם, וכן אמר (שם כג י -יא) ובשדה יתומים אל תבוא כי גואלם חזק ה´ צבאות שמו, שיש להם גואל חזק וקרוב יותר מכל אדם אף כאן אמר כי בצעקתו בלבד יושע וכמוהו כי כאשר ירד הגשם והשלג מן השמים ושמה לא ישוב כי אם הרוה את הארץ והולידה והצמיחה ונתן זרע לזורע ולחם לאוכל כן יהיה דברי אשר יצא מפי לא ישוב אלי ריקם כי אם עשה את אשר חפצתי (ישעיה נה י יא), בשניהם יאמר שלא יעשו דבר אחר, כי אם שירוה את הארץ מיד, וכן כי אם שיעשה מה שחפצתי, והנה הוא כטעם אלא, וכן כי אם אל ארצי ואל מולדתי אלך (במדבר י ל):

3. כל דבר ועניינו ולפי גודל הפגיעה כך העונש.

בברכה  -בנימין שמואלי