תורה ומדע

שבטים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום כבוד הרב, יש 12 וחצי שבטים כידוע לי...עכשוו כול אחד הוא משבט שונה כאילו כול יהודי משבט אחר אבל שמעתי שנקראנו ´יהודים´ כי אנו באים משבט יהודה. לא הבנתי את זה כול כך ...אשמח לקבל תשובה. 2. לפני חתימת תפילת שמונה עשרה יש האומרים פסוק המתחיל באות הראשונה של שמם ונגמר באות האחרונה של שמם, שאלתי היא האם אדם יכול לשנות פסוק זה ? כלומר האם הוא יכול לומר פסוק אחר במקום אותו פסוק שהיה רגיל בו? 3.אני יודעת שאין לייחס חשיבות רבה לחלומות אך רציתי לדעת האם יש סיבה לכך שאני חולמת חלומות על ציפורים שנכנסות לחדרי ,כאילו יוצאות וחוזרות שוב ושוב ו וזה חוזר בגרסה שונה, שאלתי היא האם ציפור בחלום זה דבר טוב? תודה רבה ושבת שלום:)

תשובה

שלום וברכה

א. רובם של היהודים היושבים במרכזי היהדות המפורסמים, בארץ ישראל וגם באירופה ובארה"ב, מוצאם משבטי יהודה ובנימין. השבטים שגלו בחורבן בית ראשון לבבל, וחלקם חזרו עם עזרא הסופר ליסוד בית שני, וגלו אחר זמן לאירופה ומשם לנפוצות תבל.

החיד"א זצ"ל מוסר קבלה כי היהודים מקהילות אשכנז וצרפת מוצאם משבט בנימין, ואילו יהודי קהילות ספרד מוצאם משבט יהודה.

יתר השבטים הוגלו עשרות שנים לפני חורבן בית ראשון על ידי סנחריב מלך אשור, למקומות רחוקים לחלח וחבור ולנהר גוזן וערי מדי, מדינות המזוהות כיום על גבול צפון עיראק, באיראן, מזרח טורקיה, אפגניסטאן, ועוד.

על מה שקרה לאותם שבטים נחלקו תנאים, ויש מחלוקת אם הם עתידים לחזור.

ב. מותר לשנות.

ג. כל עופות יפות לחלום.

בהצלחה - מנשה ישראל