אמונה

מהי השתדלות מינימלית ?

  • י"א אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום לך כבוד הרב ככל הידוע לי מראש השנה ועד ראש השנה נגזר לנו כמה פרנסה נקבל באותה שנה בדיוק . השאלה שלי היא , האם קיים המצב שאדם יכול לוותר על לימודים אקדמאיים שהרי יכולים לשפר לו את הסיכויים להרוויח עבודה בשכר טוב מאוד ופשוט לבצע השתדלות מינימלית כגון לעבוד בקיוסק או בשכר מינימום ועדיין לקבל שכר גדול וגבוה ? במילים אחרות , האם אין טעם ללכת וללמוד תואר ראשון ( במטרה לעבוד במשרות טובות ) ובמקום זה לשבת וללמוד תורה ולהרבות בתפילות ( שהרי אמור לעזור לי עוד יותר בפרנסה ) ולעבוד בעבודה פשוטה שלא מצריכה מאמץ פיזי / מוחי ? מקווה שהבהרתי את דבריי כראוי תודה ובשורות טובות

תשובה

שלום וברכה

מאחר והיום לא שייך בדרך כלל להרוויח הרבה מלעבוד כשכיר בקיוסק אין זה נחשב כהשתדלות סבירה. לימודים בדרך המותרת הינם השתדלות סבירה. כמו כן מסחר ופתיחת קיוסק עצמאי ללא לימודים יכולה גם כן להיות השתדלות נכונה וראויה לפרנסה כמובן לאחר בדיקת השטח ובדיקת סיכויי ההצלחה הטבעית.