הגרלות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! קראתי שההימור היחידי שהוא מותר מעיקר הדין- אף על פי שגם זה אינו ברוח התורה- הוא רק בדרך של הגרלה, שאז הרווח אינו על חשבון הפסד של הזולת. אני לא מסכימה לכל ההגרלות של הלוטו וכל זה שזה באמת בזבוז כסף, אבל מה אם חברה (כמו במקרה שלי- תנובה) עושה מבצע שקשור למוצרים שלה (בכל מקרה קונים את המוצרים אז אין פה כל כך בזבוז כסף וצריך רק להירשם להגרלה). האם זה מותר או שהשתתפות בזה מעידה על חוסר אמונה או בטחון בבורא עולם (וגם זה מעיד על אי הסתפקות במועט וזה נוגד את המשפט ´איזהו העשיר השמח בחלקו´). אבל מצד שני ייעשה שימוש לטובה בכסף כמו לתת כמה אחוזים מהסכום לצדקה. אם זה מותר באמת אז רציתי לדעת אם זה בסדר להשתתף בהגרלה שאמורה להתקיים בתקופת בין המצרים. כי אם בעזרת ה" זוכים והחברה מודיעה על כך בתקופה הזו, זה יגרום לשמחה גדולה מאוד (מדובר בסכום כסף של כמה מאות אלפי שקלים). והרי התקופה הזו היא מאוד קשה ולא יעלה על הדעת שתהיה שמחה כזאת גדולה. לפי ההרגשה שלי זה אסור בהחלט, אבל רציתי לדעת מה באמת הדין. תודה רבה!!!

תשובה

שלום וברכה

מותר להיכנס להגרלת תנובה לכל הדיעות, ואין בכך משום חוסר אמונה, אלא הדבר מהווה השתדלות ראוייה.

ואף אם ההגרלה נערכת בשלושת השבועות אין איסור בדבר.

בברכה - בנימין שמואלי