חברה והשקפה

מי נתן את הכינוי `חוזה המדינה` להרצל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב מי נתן את הכינוי `חוזה המדינה` להרצל.

תשובה

שלום וברכה

הרצל, נתכנה בשם חוזה על ידי הנביאים הקדושים של עם ישראל, וכך ניבא עליו דניאל פרק יא: וּבְנֵי פָּרִיצֵי עַמְּךָ יִנַּשְּׂאוּ לְהַעֲמִיד `חָזוֹן` וְנִכְשָׁלוּ. וכך מפרש זאת המלבי"ם בספר חבקוק פרק ב על הפסוק אִם יִתְמַהְמַהּ חַכֵּה לוֹ כִּי בֹא יָבֹא לֹא יְאַחֵר: הִנֵּה עֻפְּלָה לֹא יָשְׁרָה נַפְשׁוֹ בּוֹ וְצַדִּיק בֶּאֱמוּנָתוֹ יִחְיֶה: "אם יתמהמה - הגם שהקץ האחרון יתמהמה, בכל זה חכה לו כי בא יבא ולא יאחר - רוצה לומר שהגאולה האחרונה יש לה שני זמנים זכו אחישנה לא זכו בעתה, והגם שכשלא יזכו יתמהמה, כי הקץ הקבוע בעתה הוא מוגבל לזמן רחוק מאוד, בכל זאת כשיגיע הזמן המוגבל לא יאחר אותו, ובא יבא הקץ בכל אופן: הנה עפלה לא ישרה נפשו בו -

מי שנפשו אשר בו לא ישרה, הנפש ההיא תתעפל [מלשון מעפילים] ותתחזק לדחוק את הקץ, ובזה הודיע לו כי רבים יכשלו ויעפילו לעלות בכח ובתוקף להביא את הקץ, כמו שכתוב ופריצי בני עמך יתנשאו להעמיד חזון ונכשלו, שיעמדו כמה נביאים מזוייפים ויגרמו כמה רעות לישראל, ושיעמדו רבים שיעפילו להעמיד חזון ולחשב קצין וכשלא יבוא בזמן הנחשב להם יצאו מן הדת, [וכוונתו על שבתי צבי, ודוד שהיה בזמן הרמב"ם, ועוד כמה חוזים ונביאי שקר], אבל וצדיק באמונתו יחיה - הצדיק אשר ישרה נפשו בו, לא תעפל נפשו לחשב קצין ולהעמיד חזון, רק יחיה באמונתו ויאמין כי יש יום לה` וידום לה` ויתחולל לו". עד כאן לשונו.

הרצל אכן מהחוזים שנכשלו, בהעמדת יסוד ובניין ליהדות עקורה מתורת הר סיני, דבר שמחייב נאמני תורת ישראל לשנס מותניים להחזיר את היהדות שנשדדה מאלפי בני ישראל, ומחלקם, גם בשיטות אפלות ביותר. אבל, להוי ידוע שגם בזה ישנם ענינים נסתרים למה נסתבב הדבר כפי שהסתבב שהיתה יסוד ההתיישבות בארץ ישראל דוקא על ידי אנשים כאלה, והמקובלים האחרונים ביארו את העניין, ואין זה פלא שגם על ישו מבאר הרמב"ם כי מחשבות בורא העולם בענינו היו בכוונה עמוקה, כפי שביאר בספרו הלכות מלכים פרק יא.

בהצלחה - מנשה ישראל