שאל את הרב - כללי

שומר שכיר- טרוף יטרף

  • ה' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב רשי כותב שלא ישלם רק טרפה שלא יכל להציל כמו אריה נחש דוב וכו ואילו חתול שועל נמיה יכל להציל לכן ישלם, מה הסברא? מדוע את האריה יכל להציל? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

זה לשון רש"י שם:

" אם טרף יטרף - על ידי חיה רעה:

יבאהו עד - יביא עדים שנטרפה באונס, ופטור:

הטרפה לא ישלם -
אינו אומר טרפה לא ישלם, אלא הטרפה, יש טרפה שהוא משלם ויש טרפה שאינו משלם. טרפת חתול ושועל ונמיה משלם.
טרפת זאב, ארי ודוב ונחש אינו משלם.
ומי לחשך לדון כן?
שהרי כתיב ומת או נשבר או נשבה, מה מיתה שאין יכול להציל, אף שבר ושביה שאין יכול להציל."

והכונה בזה, שבפסוקים מדובר אודות שומר שכר, והוא פטור דוקא מאונס.

ולמדו חז"ל ש"אונס" הכונה בדומה למיתת הבהמה כשאין ביכולתו לעשות כלום, כך גם באונס אינו פטור אלא כשאירע באופן כזה שאין ביכולתו לעשות כלום. ונגד זאב, ארי ודוב ונחש אינו יכול להציל הואיל והיה שם השומר את נפשו בפיקוח נפש.

בברכה,

רב נחום