תורה ומדע

האם ניתן להסביר את פשר העלמותו של ארון הברית לאחר חורבן בית ראשון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום, האם ניתן להסביר את פשר העלמותו של ארון הברית לאחר חורבן בית ראשון? האם ידוע מי לקחו ולאן? במידה שהארון הוגלה / נלקח ע"י כובשים, כיצד מסבירים זאת? הרי כול מי שנגע בארון (אם אינני טועה מלבד הכוהנים ) מת בברכה תמיר

תשובה

שלום וברכה

זוהי הדעה הרווחת בחז"ל: (רמב"ם בית הבחירה ד): "אבן היתה בקדש הקדשים במערבו שעליה היה הארון מונח, ולפניו צנצנת המן ומטה אהרן, ובעת שבנה שלמה את הבית וידע שסופו ליחרב בנה בו מקום לגנוז בו הארון למטה במטמוניות עמוקות ועקלקלות ויאשיהו המלך צוה וגנזו במקום שבנה שלמה שנאמר ויאמר ללוים המבינים לכל ישראל הקדושים ליי` תנו את ארון הקדש בבית אשר בנה שלמה בן דויד מלך ישראל אין לכם משא בכתף עתה עבדו את י"י אלהיכם וגו`, ונגנז עמו מטה אהרן והצנצנת ושמן המשחה וכל אלו לא חזרו בבית שני". וכולם נמצאים באותו מקום שגנז אותם יאשיהו, ובעת שיעלה רצון מאת הבורא ית` הם יתגלו.

בהצלחה - מנשה ישראל