תורה ומדע

שאלה בסיסית על עצם סיבת קיומנו בעולם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, הינני בחורה צעירה בת 18 שמלאת שאלות ותהיות הקשורות לאמונה, לקיום וליקום.. בעבר שאלתי המון שאלות שעל רבות מהם קיבלתי תשובות הגיוניות אך מעצם אופי`י הפלספני משהו, תמיד המשכתי לחשוב ולחשוב ולשאול ולשאול ואחת השאלות שכל פעם מחדש אני מגיעה אליה היא שאלה שכל האנשים ששאלתי או לא הבינו את שאלתי או הבינו והיו חסרי תשובה. יש שאמרו ששאלות מעין אלה הינם שאלות ללא `נפקא מינא` או שאין בהם ענין של ממש או קשר לאמונה אך אצלי משום מה תמיד כל שאלה בקשר להלכת שבת קטנה או תהיה קצרה מובילה אותי לאקסיומה הזאת (אולי..) שפוגמת באמונה השלמה שלי. שאלתי הינה שאלה הנוגעת כאמור לעצם סיבת קיומנו בעולם או למעשה לעצם סיבת בריאתנו ע"י הקב"ה והנה היא: מדוע בעצם ברא אותנו הקב"ה? הרי אין לו כול צורך בנו.. ותמיד על שאלה זאת באה התשובה (שאותה שמעתי מכמה רבנים) של העובדה שהקב"ה כולו טוב, ולכן רצה להיטיב וע"מ שיהיה לו עם מי להיטיב ברא אותנו. ואז נשאלת השאלה מדוע למעשה הוא לא מיטיב איתנו אוטומטית, ללא הצורך בעבודה? ואז באה התשובה שאם אדם יקבל ללא מאמץ או עבודה מצידו לא ירגיש סיפוק או ירגיש חוסר נעימות ודברים דומים..(גם את זה שמעתי מהרב הגדול זמיר כהן) ותשובה זו לא מספקת אותי כלל וכלל ואפילו נשמעת לי מעט מגוחכת, שהרי אם רצה רק להיטיב והוא בוראנו יכל לברוא אותנו בצורה כזאת שנרגיש סיפוק ונעימות מקבלת הטוב ללא צורך בסבל רב או מאמץ (ואפילו אם זה סבל ריגעי! א"א לומר לאישה שמשותקת בכל חלקי גופה וילדיה נרצחו עקב פיגוע שהכל לטובה או שזו תוצאה של עבירות שנעשו ע"י עמ"י). שנהיה מעין רובוטים עם סיפוק ואולי קשה לנו להבין זאת כי אנחנו זה אנחנו וכך אנו בנויים אך הבנתי היא שאנו ברואיו ויצירתו ולכן אינני מבינה מדוע אם הוא כליל הטוב לא יכל להיטיב איתנו נטו?? אני מקווה שהמכתב והשאלה מובנת ולא מסורבלת מדי ושלא נשמעתי מתריסה סתם.. אשמח לתשובה בהקדם ואם אפשר ע"י הרב זמיר כהן אשמח מאוד :)

תשובה

שלום וברכה

ישנם שני תירוצים על כך,

א. זאת אמת אלוקית אבסולוטית שלא ניתנת לשינוי והאמת היא שישנה בושה כשמקבלים שכר ללא שום סיבה.

ב. ה` ברא הנאה מיוחדת עמוקה בכך שהאדם מקבל את שכרו שלא בתורת לחם חסד וה` ברא במיוחד את ההנאה המיוחדת הזאת אשר הנאה עמוקה זו אין לה תחליף.

בברכה – בנימין שמואלי