אמונה

כמה פעמים ביום צריך לעמוד מפני ההורים

  • ג' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, 1. כמה פעמים אני חייב מפני אבי ואמי ? 2. ואם אנו נשארים בבית- זאת אומרת אני בחדר והם עוברים במסדרון למשל-האם כל פעם צריך לעמוד?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

יש לברר מקודם אצל ההורה, אם מוחל על כבודו או אינו מוחל, בנוגע לענין זה של העמידה בפניו.

זכורני, שאפילו אם ההורה מוחל, מן הנכון לעשות "הידור" [קימה במקצת] פעמיים ליום .

ואם ההורה כן מקפיד, אז יש לעמוד לפניו כשנכנס לחדר, או כשנכנס לד' אמותיו. לאשכנזים עומדים רק פעם אחת בבוקר ופעם בערב, ובזה יוצא לכל היום; לספדים, בכל פעם שההורה נכנס לד' אמותיו, עומד, ואפילו מאה פעמים ביום.

ויש שכתבו בזה (רב מלמד), שאפילו אם מחל האב, אבל יש בזיון וחוסר כיבוד לאב כשהבן יושב, יש לבן לעמוד - וכגון אם האב נכנס ובא אצל מקום ישיבת הבן ונשאר בעמידה כדי לשאול את הבן משהו, אין לבן להישאר בישיבה.

בברכה,

רב נחום