האם מותר לשתות משקין שעבר עליהם הלילה?

  • ל' שבט התשע"ו

שאלה

האם מותר לשתות משקין שעבר עליהם הלילה, ומדוע? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין אין איסור להשאיר מים מגולים בין ביום ובין בלילה, ולשתות אותם אחר כך, כיוון שאין נחשים מצויים בינינו, ומכל מקום ראוי לבעל נפש להחמיר לכתחילה שלא להשאיר מים מגולים בין ביום ובין בלילה.

מקורות: כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן קטז סעיף א) משקים שנתגלו, אסרום חכמים דחיישינן שמא שתה נחש מהם והטיל בהם ארס. ועכשיו שאין נחשים מצויים בינינו, מותר. אך בפתחי תשובה שם (סק"א) הביא בשם השל"ה, שמכל מקום שומר נפשו ירחק מזה. ושגם החסיד הגר"א זצ"ל, היה נזהר מאוד בדבר זה. והחיד"א זצ"ל בשיורי ברכה שם (סק"ג) כתב, שהמנהג בארץ ישראל להיזהר בזה. וע"ע בשו"ת שבט הלוי חלק ו' (סימן סג אות ב) ובשו"ת עולת יצחק חלק ב' (סימן קנח) שבזמן הזה מן הדין אין חשש כלל. וע"ע באורך בכל הנושא הזה בספר שמירת הגוף והנפש חלק א' (סימן מד). ובספר הבית היהודי חלק י' (עמוד 70) כתב בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שעל כל פנים אם עברו והשאירו את המשקים מגולים, אין לאוסרם בדיעבד ומותר לשתותם. וע"ע בספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק א סעיף טו) ובשו"ת ישא יוסף חלק ב' (סימן טו).

בברכה,

הלל מאירס