שאל את הרב - כללי

מגן דויד בהיסטוריה

  • י"א שבט התשע"ו

שאלה

הרב יוסי מזרחי טוען בשיעוריו שהמגן דויד לא מוזכר אף פעם בתלמוד במשנה בגמרה והוא סמל שצץ בכמה מאות שנין אחרונות לאומת הרצאה ששמעתי של הרב זמיר כהן שטוען שמגן דויד אכן היה סמל בתקופת דויד המלך ויש לו סגולות רבות?? ומה האמת?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

 כפי שהבנתי, הרב יוסי מזרחי שיחי' הוא נכון שהמגן דויד לא מוזכר אף פעם בתלמוד במשנה בגמרה; ולכן בפשטות יש להסיק שצורה זו רק הומצאה לאחרונה במאות שנים אחרונות שאנו מכירים שכן היה בשימוש אצל היהודים.

אמנם הרב זמיר שיחי' מביא  מקור מהבן איש חי ז"ל, שצורת המגן דוד, היתה בעצם צורת המגן של דוד המלך ע"ה בעת הילחמו, ושעל המגו שלו  היתה רשומה [או חרוטה] פרק סו בתהילים (למנצח בנגינות) בצורת מנורה.

לגבי גיל המגן דוד, כבר אין כל כך מקום לוויכוח לאחר שנתגלה באחרונה בחפירות שאצל קבר שמואל הנביא, ראה:

http://www.hidabroot.org/he/article/158380

לגבי סגולת הצורה, הרב זמיר דרש כמו שמותר לכל דרשן לסמוך יסודות התורה שכבר ידענו בסמיכות על הפסוק,  כן הרב נתן שיעור אודות יסודות הידועים ביהדות וקישר אותם בדרך רמז לצורת המגן דוד.

ויש להוסיף, שאם אכן צורת ה"מגן דוד" היתה באמת הצורה של המגן של דוד, וכדברי הבן איש חי ז"ל, אם כן יש לתלות שדוד המלך ע"ה ראה בצורה זו ענינים ורמזים נשגבים, אם אכן בחר אותה לצורה שבה היה משיב מלחמה השערה.

בברכה,

רב נחום